YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Tarihi Kale 7 Yıl sonra Ziyarete Açıldı

Çanakkale Boğazı’nda, Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1462 yılında 4 ay gibi kısa bir sürede yaptırılan 556 yıllık tarihi Kilitbahir Kalesi’nde 2011’de başlatılan restorasyon çalışmaları nihayet 7 yıl sonunda tamamlanarak ziyarete açıldı.

10 Temmuz 2018 tarihinde eklendi

556 yıldır ayakta duran ve zamanla doğa koşulları sebebiyle belirli bölgelerinde hasarlar oluşan tarihi Kilitbahir Kalesi’nin restorasyon çalışmalarına 2011 yılında başlanmıştı. Yaklaşık 7 yıllık sürede restorasyon çalışmalarının tamamlanamaması sebebiyle eleştirilere de sebep olan tarihi kalede çalışmalar Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın devreye girmesi ile nihayet tamamlandı. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile birlikte tarihi kale güzel bir görünüme kavuşturulurken, bölgeye gelen konukların da ziyaretine açıldı.

Kalenin ziyarete açılması ile birlikte Tarihi Alan Kılavuzları da Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın konu ile ilgili eğitim ve bilgilendirme toplantısına katılarak bölge hakkında bilgi edindiler.

KİLİTBAHİR KALESİ HAKKINDA BİLGİ

Osmanlı kale mimarisinin en görkemli eserlerinden olan Kilitbahir Kalesini Fatih Sultan Mehmet 1462 yılında yaptırmıştır. Kilitbahir Kalesi, deniz kilidi anlamına gelen bir sözcüktür. Bu kalenin yapımından sonra boğazın aşağı kesiminde yeni kaleler yapıldığından ötürü de Kilitbahir’e Eski Hisarlar ismi verilmiştir. Karşısındaki Kale-i Sultaniye ile arasındaki uzaklık 1.200-1.250 metredir. Kale Çanakkale Boğazı’nın kontrolü için yaptırılmış, daha sonra genişletilmiş ve buraya kulelerle tabyalar eklenmiştir. Bunların başında Sarıkule, Mecidiye ve Namazgah tabyaları gelmektedir. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman da 1551’de buraya giriş kapısı kulesi ile yeni bir sur daha eklemiştir. Kilitbahir Kalesinin çevresi bir taraftan deniz, diğer taraftan da geniş ve derin hendeklerle korunmaktadır. Kalenin hiçbir yerde karşılaşılmayan kendine özgü bir planı vardır. Ancak nedense surların duvar kalınlıkları Çanakkale’deki diğer kalelerle ölçülemeyecek kadar zayıf tutulmuştur. Buna karşılık yonca planı şeklindeki üç avlulu iç kale çok daha kuvvetli, korunaklı bir yapıya sahiptir. İç kale yedi katlı olup, her katta değişik sayıda ve ölçüde hücreler bulunmaktadır. Duvarları oldukça düzgün moloz taşlardan yapılmış ve kalenin her yüzüne de pencere ve mazgallar açılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılan köşe kulesi oldukça iri kesme taşlardan yapılmış olup, üç kattan meydana gelmiştir. Üzeri kubbe ile örtülüdür. Giriş kapısı üzerine de bir yazıt konulmuştur. Ayrıca bu girişin kuzeyine 1893-1894 yıllarında kesme taştan mazgalsız bir de koruma duvarı eklenmiştir. Bu duvarın arasında da yer yer tuğla ve mermer parçalarına rastlanmaktadır.

(HABER / FOTOĞRAF / GÖRÜNTÜ : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (TARİHİ KİLİTBAHİR KALESİ 7 YIL SONRA ZİYARETE AÇILDI)
2.674 kez okundu