YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Tarihi Tabya Bakıma Muhtaç!

(ÖZEL HABER) - Çanakkale'nin Eceabat İlçesine bağlı Kilitbahir Köyü girişinde 1840'lı yıllarda yapılan ve 10 yıl önce de restore edilerek güzel bir görünüme kavuşturulan tarihi Namazgah Tabyası’nın günümüzdeki bakımsız hali tepkiye sebep oluyor.

16 Haziran 2016 tarihinde eklendi

Kilitbahir Kalesi’nin yanında bulunan Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılan tarihi Namazgah Tabyası Çanakkale Muharebelerinde 4. Ağır Topçu Alayı bölgesinde, 2.Ağır Topçu Alayı Taburunun merkeziydi. Tabyada 16 adet kıyı topu vardı. Bunlardan ikisi uzun 14’ü kısa menzilli ve 2’si uçaksavar topuydu.1892 yılında modernleştirilen 26 adet bonetten oluşan Namazgah, 5 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Muharebesinde kullanıldı. Çanakkale savunmasındaki en büyük tabyalardan birisi olan Namazgah Tabyası Çanakkale Savaşlarında 18 Mart 1915’te isabet aldı. Bu tarihi yerde bulunan bonetler yıllarca hayvanların ağılı olarak kullanıldı. Yıllarca gerekli ilginin gösterilmemesi sebebiyle tepkiye sebep olan bu tarihi yere sahip çıkan devlet restorasyon çalışmalarının ardından 2006 yılında burayı ziyarete açtı. Tabyaların ziyarete açılmasının ardından her yıl binlerce kişi bu yeri ziyaret ederek tarihi adeta yeniden yaşadılar.

ZİYARETÇİLER TABYADAN AŞAĞIYA DÜŞEBİLİR

Öte yandan tabyaların 10 yıl önceki güzel görüntüsünün günümüzde artık görünmemesi ise tepkiye sebep oluyor. Tarihi tabyanın yeniden eski güzel görünümüne kavuşmasını isteyen vatandaşlar, “Tarihi tabyanın giriş kısmındaki bakım diğer taraflarda yapılmıyor. Tabyanın çoğu kısmında çöp kovaları etrafta yerlerinden kopmuş şekilde dururken, özellikle teras kısmına gidilirken güvenlik amacıyla konulan tahta perdeler ise yerlerinden kopmuş durumda. Bu bölgeyi gezen ziyaretçiler güvenlik amacıyla konulan bu perdeler yerlerinde olmadığı için heran oradan aşağıya düşebilirler. Bu da ciddi yaralanmalara ve ölümlere dahi sebep olabilir. Bunun dışında tabyalarda yer alan bonetlerin giriş kısımlarına yazılan tanıtıcı yazılarda doğa koşulları sebebiyle silinip adeta yok olmuş. Zamanında hiç bakım yapılmadığı için bunlar bu hale gelmişler. Ayrıca tabyalar ot içinde. Bu bölgede dolaşmak bile çok zor. Tabya içindeki bonetlerin girişlerinde bulunan bazı ahşap tanıtım standları ise yerlerde parçalanmış halde duruyor. Yeni kurulan Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkililerinin tarihi tabyalarda gerekli bakım çalışmasını yapmasını istiyoruz” dediler.

(ÖZEL HABER / FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (NAMAZGAH TABYASININ GÜNÜMÜZDEKİ BAKIMSIZ HALİ TEPKİYE SEBEP OLUYOR) (16/HAZİRAN/2016)
2.802 kez okundu