YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Tarihi Yerde Çanakkale Seramikleri İle Osmanlı Sikkeleri Bulundu

Çanakkale’de Çarşı Caddesi’nde eski Okullar Pazarı’nın bulunduğu yerde yapımına başlanan Alışveriş Merkezi alanındaki temel kazımı sırasında 19. yüzyılın son çeyreği ile 20. yüzyılın ikinci yarısına ait bina kalıntıları arasında Çanakkale Seramikleri ile geç dönem Osmanlı sikkeleri bulundu. 

21 Aralık 2017 tarihinde eklendi

Yapılan çalışmalar ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çarşı Caddesi’nde  bir alışveriş merkezinin yapımı sırasınd7a temel kazısı sırasında çıkan kalıntılar üzerine bölgede Müze Müdürlüğü ekiplerinin nezaretinde kazı yapıldığını belirterek; “İlimiz, Merkez İlçe, Fevzipaşa Mahallesinde bulunan, Kentsel Sit Alanında ve Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında I.Derece Koruma Alt Bölgesinde kalan, özel mülkiyete kayıtlı, 32L-4D pafta, 143 ada, 13, 14, 20, 21, 44 ve 45 parsellerde mülkiyet sahibinin Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne parsellerin tevhidi ve avan projesi için yapmış olduğu müracaat sonucu alınan Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 21.08.2017 tarih ve 3999 sayılı kararı doğrultusunda Müdürlüğümüz denetiminde 25-27 Eylül 2017 tarihlerinde sondaj çalışmaları gerçekleştirilerek konuya ilişkin hazırlanan uzman raporu, bilgi ve belgeler Çanakkale Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 06.10.2017 tarih ve 4440 sayılı yazısı ile Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne iletilmiştir. Buna göre; Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 28.11.2017 tarih ve 4232 sayılı kararıyla yapılan sondaj çalışmalarının tüm parsel yüzeylerini kapsayacak şekilde Müdürlüğümüz denetiminde genişletilerek çalışma sonrasında hazırlanacak kapsamlı rapor, bilgi, belge, fotoğraflar ve çalışma sonucuna ilişkin rölevenin kurula iletilmesine karar verilmiştir. Bu karar kapsamında söz konusu sondaj genişletme çalışmalarına Müdürlüğümüz denetiminde 11.12.2017 günü başlanmıştır. Gerek daha önce yapılan sondajlarda ve gerekse yapılan genişletme çalışmalarında ortaya çıkmış olan yapı temel izleri ile birlikte çıkan buluntular birlikte değerlendirilmiş olup buradaki yapılaşmanın 19. yüzyılın son çeyreği ile 20. yüzyılın ikici yarısının başlarına tarihlendirmek mümkündür. Çıkan buluntular arasında Çanakkale Seramikleri, geç dönem Osmanlı sikkeleri sayılabilir. Müdürlüğümüz denetiminde devam eden sondaj çalışmalarının bu hafta sonu bitirilmesi planlanmaktadır. Müdürlüğümüz uzmanlarınca hazırlanacak rapor, bilgi ve belgeler Koruma Kuruluna sunulacak olup parsellerin tevhidi ve avan projesi için yapmış olduğu müracaat değerlendirilecektir” dedi.

Öte yandan Çanakkale'de kulaktan kulağa dolaşan "Kazı alanında 1 küp altın bulundu" sözlerinin ise gerçeği yansıtmadığı tamamen uydurma olduğu ifade edildi.

(HABER / FOTOĞRAF / GÖRÜNTÜ: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (TARİHİ YERDE ÇANAKKALE SERAMİKLERİ İLE OSMANLI SİKKELERİ BULUNDU)
3.692 kez okundu