YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Tarihi Yülüce Kalesi Koruma Altına Alındı

(ÖZEL HABER) - Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine bağlı Yülüce Köyü’nde yer alan ve doğa koşulları sebebiyle büyük kısmı tahrip olan tarihi Yülüce Kalesi, Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile korum altına alındı.

12 Mayıs 2019 tarihinde eklendi

Prof. Dr. Ayşe Çaylak Türker başkanlığındaki bir ekip tarafından “Erken Hristiyan Bizans Dönemi” konulu yüzey araştırması sırasında tespit edilen Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine bağlı Yülüce Köyü Üçdere mevkiinde bulunan “Yülüce Kalesi”nin koruma altına alınması talep edilmişti. Üçdere mevkiinde ormanlık alanda yer alan kalenin duvar uzunluğu kuzeydoğu-güneybatı yönünde 65 metre devam ederken; yamacın batı tarafından yoğun bitki örtüsüne rağmen bu duvarın 41 metre uzunluğa ulaştığı görülüyor. Bu noktada kesilen duvar izleri yoğun bitki örtüsü sebebiyle yaklaşık 32 metre gözlenemezken; tepenin kuzeyini kapatan duvara doğru ise kale duvarının 80 metre devam ettiği görülüyor. Kalenin kuzey duvarının önündeki alanda ise 11 ve 12. yüzyıla ait sırsız seramik parçaları ile 13. yüzyıla ait sırlı seramik gövde parçaları yer alıyor.

Bölgenin kaçak kazı ihtimaline karşı bu alanın koruma altına alınmasının istenmesi üzerine Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yaptığı toplantıda bu alanı 1. Dereceden Korunması Gereken Arkeolojik Sit alanı olarak ilan etti.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ / ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanam

1.752 kez okundu