YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Troia’nın 158 Yıl Önceki Fotoğrafları Bu Sergide

Çanakkale Belediyesi’nin 2018 Troia Yılı dolayısı ile düzenlediği etkinlikler, 17 Burda AVM’de düzenlenen “Bir Zamanlar Troia” isimli fotoğraf sergisi ile başladı.

11 Ocak 2018 tarihinde eklendi

Gazeteci Murat Kıray’ın derleyip düzenlediği Troia fotoğraflarından oluşan “Bir Zamanlar Troia” isimli fotoğraf sergisinin açılışına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Arslan ve Belediye Meclis Üyelerinin yanı sıra çok sayıda kentli katıldı.

Serginin açılış konuşmasını yapan Murat Kıray; “Bugün Troia’ya konusunda herkesin her gün rastlayabileceği eserlerden daha çok, tarihin içerisinden gelen, Çanakkale’de görselliğin fotoğrafçılıkla ortaya çıktığını düşünürsek 1860’lı yıllardan Çanakkale’de ilk çekilmiş fotoğrafları göreceksiniz. Ben serginin görsel yönüyle ilgileniyorum. Troia tarih boyunca siyasilerin, komutanların, imparatorların, sanatçıların, tarihçilerin gezginlerin ilgisini çekmiş bir antik kenttir. 2018 Troia Yılı ilan edilmesiyle de çok farklı boyut kazandı. Bu etkinlikler kapsamında bizde böyle bir sergiyi halkımızla buluşturalım istedik. Serginin kentimize kazandırılmasında Çanakkale Belediyesi büyük katkılar sağladı. Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

“KÜLTÜREL YAŞAMI GÖRME ŞANSI BULUYORUZ”

Açılışta konuşan Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof.Dr. Rüstem Arslan, sergi hakkındaki düşüncelerini paylaşarak; “Troia Ören Yeri kazıları birçok özelliği bünyesinde barındırması açısından da önemli bir kent. Bilimin arkeolojiye dönüştüğünü görüyoruz. İlk kez koordinatlı kazıların 1860-70’li yıllarda yapıldığını görüyoruz. Kazılarda yoğun bir fotoğraflama da buradaki kazılarda yapılıyor. Bu fotoğraflarda hem Ören yerinin kazılardan nasıl çıktığını görüyoruz, aynı zamanda bölgenin kültürel yaşamını da görme şansı buluyoruz” dedi.

Arslan; “O dönemde insanların yaşadığı evler, giydikleri kıyafetler, kazılarda görev yapan resmi görevlilerin kıyafetlerini yani bir dönemin fotoğrafı çekilmiş oluyor. Bunun Çanakkale’ye kazandırılması açısından önemli bir sergi olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmaların halkla buluşmasına katkı verdikleri için Belediye Başkanımıza ve çalışanlarına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“TROİA’YI ANLATABİLMEK İÇİN MÜCADELE VERİYORUZ”

Açılışta konuşan Başkan Gökhan ise, uzun yıllardan bu yana Troia Antik Kentini anlatmak ve tanıtmak amacı ile mücadele ettiklerini belirterek; “Böylesine güzel bir sergiyi hazırladıkları için Gazeteci Murat Kıray’a ve değerli hocamız Rüstem Arslan’a teşekkür ediyorum. Bizler yıllarca Troia’yı anlatabilmek için mücadele veriyoruz. Bizlerden önce babalarımız, ağabeylerimiz bu çabayı gösterdiler. Troia Festivali ismiyle bir festival düzenlediler. Çanakkale veya başka bir isim demediler; Troia Festivali dediler” dedi.

Çanakkale Belediyesinin her alanda Troia’yı ön plana çıkarmak amacı ile çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Başkan Gökhan; “Filmdeki atın Kordon’a getirilmesi ile birlikte çalışmalar aralıklarla devam etti. Troia Dostları vardı; hep Troia öne çıkartmaya çalışıldı, çalıştık. Bu yörenin kültürel mirasının ön plana çıkartılabilmesi için sivil insanlarımız bunun mücadelesini verdiler. Fuarlara katıldığımızda Troia ilgili görseller sunuyorduk, aklımız erdiğince imkânlarımız oldukça bunu yaptık” dedi.

“NİHAYET TROİA’NIN SESİ DUYULDU”

Uzun yıllar boyunca verilen emeklerin ardından nihayet Troia’nın sahiplenildiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Troia’nın Anadolu kültürü olduğunu bir arkeolog Sayın Koffman ortaya çıkardı. Rüstem Hocamız onun öğrencisi olarak onun çabalarını devam ettiriyor. İnsanlarımızın çabalarını, Troia’nın önemini maalesef bürokrasiye, topluma anlatamıyorduk. Otobüslerle insanları Troia’ya taşıdık, festival açılışlarını orada yapmaya çalıştık. Sonunda nihayet Troia’nın sesi duyuldu, önemi anlaşıldı. Kültür Bakanlığı nihayet sahiplenerek; UNSECO’nun Kültür Mirası listesinde yer almasının 20. yılında Troia Yılı ilan edildi” dedi.

“BÖLGEMİZİN TANITIMI İÇİN GAYRET EDECEĞİZ”

Çanakkale Belediyesinin 2018 yılı boyunca düzenleyeceği etkinlikler ile Troia’nın tanıtımına katkı sağlayacağını vurgulayan Başkan Gökhan; “Bu yıl için etkinlikler düzenlenmesi noktasında bizlerde Belediye olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Çeşitli sergilerimiz ve etkinliklerimiz olacak. Bu yılın iyi geçmesi, bölgemizin tanıtımı için gayret edeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Gökhan ve katılımcılar sergiyi gezerken, Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Arslan Başkan Gökhan’a fotoğraflar ve o dönemde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

17 Burda AVM'deki sergi 20 Ocak 2018 tarihine kadar gezilebilecek.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.642 kez okundu