YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Troya Müzesi Bir Kez Daha Finalde

Anadolu’nun ortak kimliğine katkıda bulunan üretimlere dikkat çekmek amacıyla Anadolu Ödüllerini hayata geçiren “Baksı Kültür Sanat Vakfı”nın aday gösterdiği Troya Müzesi finale kaldı.

27 Ekim 2020 tarihinde eklendi

Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, müze olarak bugüne kadar birçok ödüle layık görüldüklerini belirterek, “Biraz önce öğrendik ki “Baksı Kültür Sanat Vakfı”nın aday gösterdiği Troya Müzesi, "Anadolu Ödülleri"nde finale kaldı. Türk Müzeciliği’nin parlayan yıldızı Troya Müzesi bizleri şaşırtmıyor. Ülkemize, Anadolu kültürüne yaptığı katkı bir kez daha takdir edildi. Müze girişimizdeki bir metin ziyaretçileri şöyle karşılıyor: MÖ 3000’de başladı bizim bu coğrafyadaki serüvenimiz... Bir zamanlar, şimdi ova olan bu yer henüz bir körfezken, ticaret yolları üzerinde parlak bir kenttik. Kutlamalara, kahramanlıklara tanık olduk. Savaşlar ve yangınlar gördük. Sırlarla dolu geçmişimiz hakkında tarihçiler, arkeologlar ipuçları aradılar yıllarca. Şu an çevrenizde gördüğünüz kalıntılardan çok daha fazlası vardı yaşamımızda. Kentimizin uzun ve inişli çıkışlı tarihi boyunca bastığınız topraklara bastık, geçtiğiniz tarlaları ektik, şu köşedeki taşlarla surlar inşa ettik, denizden balık tuttuk, bu topraktan çömlek yaptık, sıcak yaz günlerinde karşıdaki zeytin ağaçlarının altında dinlendik, savaştık, yok olduk… Bu coğrafyayı, rüzgarı, toprağın, gökyüzünün ve denizin rengini, havayı, zeytin ağaçlarını ve taşları hafızanıza yazın. Az sonra rampadan inerken yıkık burçlar ve Troas’ın verimli toprakları geride kalacak. Rampa sizi bugün bildiğiniz Troas Bölgesi’nden geçmişe, Troya’nın hikayesinin büyük bir bölümünün keşfedilmeyi bekleyen dünyasına taşıyacak. Burada Troya’dan gelip geçmiş ve bu topraklarda kalıp yitmişleri anlamaya başlayacaksınız.

TROYA’ YA HOŞGELDİNİZ…

Açıldığı günden bugüne neler olduğuna şöyle hızlıca bir bakalım:

1- 2018, Troya Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne kabulünün 20. yılı kutlamaları,

2- 2018, Çok doğru bir kararla alınmış tematik yıl planlaması, “2018 Troya Yılı”

3- 2018, O artık sadece bir Müze değil; Troya’nın, İlyada’nın gerçek sahiplerini dünyaya haykıran bir ses, bir mühür; son yıllarda Türkiye’nin kültürel diplomasisindeki en etkili araçlardan biri; 10 Ekim 2018 Troya Müzesi’nin açılışı.

4- 2019 Mayıs, “Avrupa Yılın Müzesi Ödülü” ne adaylık.

5- 2019 Ağustos, Troya Müzesi Time Dergisi’nin düzenlediği “Dünyada Görülmesi Gereken 100 Yer” listesinde.

6- 2019 Kasım, British Museum “Troya Rüzgârı” na kayıtsız kalamıyor. 21 Kasım’da “Troy: Myth and Reality” sergisini açıyor.

7- 2019 Kasım, Dünyanın en büyük müze mağaza zinciri olan Anadolu Kültürel Girişimcilik (AKG), Troya Müzesi Koleksiyonu’nu ile 21 Kasım’da British Museum’da açılacak “Troy: Myth and Reality” sergisi ile beraber British Museum Mağazasına yaklaşık 500 parça ürün ile giriyor.

8- 2019 Aralık, Troya Müzesi “Avrupa Yılın Müzesi” Ödülü final seramonisi için İngiltere’nin Cardiff Şehrinde.

9- Dünya’nın en büyük oyun üretici olan Sega yeni oyunu “Troy” u 2020 yılında piyasaya süreceğini duyurdu ve oyunla ilgili yaklaşık 2 dakikalık bir trailer yayınladı.

10- 2020 Şubat, Troya Müzesi Attraction Star Awards yarışmasında "En Başarılı Müze" seçiliyor.

11- 2020 Eylül, Mimarlar Odası 17. Ulusal Mimarlık Ödüllerin’de, yapı dalında Troya Müzesi Ulusal Mimarlık Ödülü’nü aldı.

Ve şimdi de “Anadolu Ödülleri” finalindeyiz… Ne mutlu Troya Müzesi’ne ne mutlu Çanakkale’ye ne mutlu ANADOLU’YA...”

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

10.092 kez okundu