YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Troya Müzesi Dijital Ortama Taşınıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart 2019 tarihinde resmi açılışı gerçekleştirilen ve Avrupa’dan iki yıl üst üste prestijli ödüller alan Çanakkale’deki Troya Müzesi Vikipedi iş birliğinde hazırlanacak proje ile dijital ortama aktarılacak.

15 Şubat 2022 tarihinde eklendi

Ziyarete açıldığı günden bunaya gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında birçok ödüle layık görüler Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye Köyü girişinde yer alan Troya Müzesi dijital ortama taşınmaya hazırlanıyor.

Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün onayıyla kullanıcıları tarafından ortaklaşa birçok dilde hazırlanan internet ansiklopedisi Vikipedi ile “VikiTroya” projesini başlattıklarını belirterek, “Burada Troya Müzesi adına yeterli bilgi ve dataya sahip olmadığımızı gördük ve Vikipedi’yi iş birliğine davet ettik. Burada, Vikipedistlerimizi oluşturup, kendi Vikipedi yazarlarımızı gönüllülerden oluşturup sistemi halka açık bir çağrı haline de getireceğiz. Bu çalışmada ören yeri, müze, Troya Efsanesi ve müzedeki eserler gibi birçok başlık ele alınacak. VikiTroya’ya pek çok datayı gireceğiz. Böylece insanlar Troya ve Troya Müzesi ile ilgili merk ettiklerini buradan geniş kapsamlı görebilecekler. Bu çalışma ilk kez bir müze adına yapılan bir  girişim olacak. İsmi ise “VikiLovesTroya” olacak. Vikipedi’nin bizim için gösterdiği iş birliği çok kıymetli. Bu harika proje ile beraber dijital dünyada ve çok farklı dillerde Troya’yı, Troya Müzesi’ni ve Çanakkale’nin sesini yükseltmeye ve artırmaya çalışacağız” dedi.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

8.436 kez okundu