YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Türk Yıldızı Projesine İlk Koster İÇDAŞ’tan

06 Ağustos 2012 tarihinde eklendi

ÇDAŞ, Türk Deniz Ticaret KOSTER Filosu’nun yenilenmesi doğrultusunda geliştirilen TürkYıldızı Projesi’ne 5 adet Koster ile katkı sağlayacak.
İÇDAŞ, özellikle Akdeniz çanağında ve Karadeniz’de Türk Deniz Ticaret Filosu’nun belkemiği olan koster filosunun yenilenmesini öngören 100 Kosterlik Türk Yıldızı Projesi için start verdi. Projeye 5 adet koster ile katkı sağlayacak olan İÇDAŞ, 7.5 milyon dolara mal olacak ilk kosterini Biga’daki tesislerinde kızağa aldı. Biga’daki İÇDAŞ Tersanesi’nde kızağa konulan kosterler tamamen Türk mühendisler tarafından dizayn edildi. Türkiye’nin 500 büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 9. sırada yer alan ve demir ve çelik üretiminde önemli kapasitesi bulunan İÇDAŞ, inşa edeceği bu kosterleri kendi taşımacılık faaliyetlerinde kullanacak.
Rekabet için yenileme şart
İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin rekabet için yenilenmenin şart olduğunu belirterek; “ Türk koster filomuz 35-40 yaşlarında, hayli yaşlı. Yakın sahil yük taşımacılığında kullanılan kosterlerimizin gençleştirilmesi gerekiyor. Biz İÇDAŞ olarak TürkYıldızı projesine ilk kosteri kazandıracağımız için gururluyuz. Geçmişte Türk armatörleri koster inşasıyla gemicilik alanında önemli kazanımlar elde etmişlerdi. Özal’lı yıllarda Türkiye’nin dünyaya açılması ile bu armatörler daha karlı taşımacılık yapılan büyük gemilere yöneldiler. Daha küçük taşıma kapasiteli ve işletme maliyeti yüksek olan kosterlerden çıktılar, imalat yapmadılar. Dolayısıyla Türk koster filosu yaşlandı. 2013 yılının ortasında dünyada deniz ticaretinin canlanacağı öngörülüyor. Koster taşımacılığında Karadeniz ve Akdeniz kıyılarındaki ülkelerle rekabet edebilmek için filomuzun yenilenmesi şart” dedi.
Tersaneler canlanacak
Engin, İÇDAŞ Tersanesi’nde kızağa konulan ilk kosterin ekonomik-çevreci ve fonksiyonelliği bu geminin rekabet açısından da avantajlı olacağını belirterek şunları söyledi: “ 2008 yılında dünyada başlayan ekonomik krizle birlikte koster inşası yapılmıyordu. Türkiye’de milli bir proje olarak tasarlanan Türk Yıldızı serisinin ilk kosterini inşa etmeye başlayarak bir kıvılcım çaktık. Kosterimiz, daha az yakıt harcayacak, daha az egzost salınımı yapacak” diye konuştu.

1.408 kez okundu