YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Türkiye’nin İlk ve Tek Sualtı Milli Parkı “Yıldız Koy” İmara Açılıyor

Çanakkale’nin en önemli turisti yererinden birisi olan Gökçeada’da Türkiye’nin ilk ve tek su altı milli parkı olan "Yıldız Koy" imara açılıyor.

07 Ekim 2021 tarihinde eklendi

İlk olarak 2010 yılında imar sürecinin başladığı Yıldız Koy’un 2015 yılında 100 binlik planı yeniden gündeme gelmişti. 4 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirilen Gökçeada Belediye Meclisi’nde yapılan oylamada ise koyun 1/1000’lik planı oy çokluğuyla onaylandı. Meclis kararının Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanması ile bakirliği ve su altı canlı çeşitliliği ile bilinen koyda yapılaşmanın önü açılmış olacak.

“BURASI İKİNCİ DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI”

Gökçeada Belediye Başkanı İYİ Partili Ünal Çetin ise alınan karar hakkında şunları söyledi: “Gökçeada 297 kilometrekarelik alanla Türkiye'nin en büyük adası. Gökçeada, Kuzey Ege’de milli politikalarımızı devam ettirmek adına ve aynı zamanda bacasız sanayi olan turizmi de kalkındırmak adına çok ciddi bir şekilde projeksiyon koyacağımız bir alan. Bu konuyla alakalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir ve Çanakkale 1/100.000 çevre düzeni planını yaparken, bütün projeksiyonları ortaya koyarak, bir planı 2015 yılında onaylamış bulunmakta. Mevcut bahse konu alanla, lokasyonla alakalı olarak çevre düzeni planımızda belirtildiği üzere orası konut gelişim alanı. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk çerçevesinde biz ülkemizin genel milli politikalarını yaşadığımız lokasyonda devam ettirebilmek adına, devletin çıkartmış olduğu yasalar, planlamalar ve aynı zamanda yönetmelikler düzeyinde devam ettirmemiz gerekiyor. Belediye Meclisi’nden geçirdiğimiz konu şudur. 1/5000'lik planlara esas revizyon yaparak oradaki yapı yoğunluğunu azaltmak, projeksiyon nüfusu düşürmek ve mevcut emsallerle orada mevcut ekosisteme zarar vermeden insanların çok daha nezih bir ortamda yaşayabilecekleri lokasyon yaratmaktı. Burası ikinci derece arkeolojik sit alanı. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu 1000’lik uygulama imar planlarını onaylama aşamasındayken, biz buranın mevcut lokasyonunun önemini ve önemini bilerek, oradaki yapılaşma yoğunluğuyla birlikte nüfus projeksiyonunu da göz önünde bulundurarak emsali tamamen minimize ettik. Günübirlik tesis alanlarında kıyı kanuna bağlı kalmak koşuluyla maksimum yüzde 20 olan emsali yüzde 5’e çektik. Aynı zamanda konut alanlarında ifraz koşullarını 1000 metrekareye indirip, bu 1000 metrekaredeki toplam emsali yüzde 20’ye düşürerek, yapılaşma ve nüfus projeksiyonu minimize ederek, oradaki ekosistemi ve mevcut yaşam koşullarını en iyi hale getirdik. Ben de böyle güzel koyların imara açılmasına çok sıcak bakmıyorum. Ama burası hukuk devleti ise burası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış çevre düzeni planına göre konut gelişim alanıysa, bende Belediye Başkanı olmakla birlikte Ünal Çetin olarak kamu görevlisiyim. Kamu görevlisi olarak hukukun ve kanunun gereğini yapmakla görevliyim ve ben onu yapıyorum. Bunu yaparken de o lokasyonun önemini bilen birisi olarak, çocukluğum orada geçti. Orada en iyi koşullarda, en az yapı yoğunluğuyla, en projeksiyon nüfusa indirerek, orada insanların sağlıklı hizmet alabilecekleri, aynı zamanda da Gökçeada'mıza turizm maksadıyla gelen insanların gerçekten sağlıklı hizmet alabilecekleri bir lokasyon yaratmak bizim hedefimizdi” dedi.

"ALINAN KARARI YARGIYA TAŞIYACAĞIZ"

Yıldız Koy’un imara açılması ile ilgili karara itiraz edeceklerini belirten CHP Gökçeada Belediye Meclis üyesi ve İmar Komisyonu üyesi Ahmet Aydın konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade ederek, “Daha önce de iki defa bu koyu yapılaşmaya açmak için girişimlerde bulunulmuştu. Bu son kararla da artık koy imara açılmış oldu. Belediye meclisinde Yıldız Koy ile ilgili 1/1000’lik plan yapıldı. Karara bizim karşı duruşumuz oldu. Burası Türkiye’nin en önemli ve bakir koylarından birisi. Koy ilk olarak 2010 yılında imara açılıyor. 2015 yılında yüz binlik planı yapılıyor. Şu anda da bizden istenilen binlik planının yapılması. Gökçeada Belediyesi yüz binlik deki emsalleri düşürerek yoğun bir yapılaşma olmaması için gerekli çalışmayı yapmıştı. Fakat bu da CHP grubu olarak bizim için yeterli değil, biz böyle önemli bir koyda hiçbir şekilde yapılaşma olmamasını istiyoruz. Bu plana onay çıkarsa buraya kazma kürek girecek ve insanlar burada inşaata başlayacak. Bu konuda mahkemeye başvurarak bu kararın iptali ile ilgili çalışma başlatacağız. Bu karar alınırken ben imar komisyonunda gerekli şerhi düştüm. Ancak hem komisyondan, hem de meclisten bu karar geçti. Oylamaya 4 İYİ Parti, 2 CHP ve 1 AKP’li üye katıldı. 4 İYİ Partili üye onay verirken, 2 CHP’li üye olarak ret kararı verdik. 3 AKP’li üyeden 1’i oylamaya katıldı. Oda çekimser oy kullandı. Orada 288 dönümlük bir imar planı söz konusu. Daha önce yapılan planlardan dolayı orası için bir imar çıkması lazım. Ancak biz buna da karşıyız. Bunu mahkemeye de götüreceğiz. Konuyla ilgili odalar, STK’lar ve birimlerle görüşme yapacağız” dedi.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

17.184 kez okundu