YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

“Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi” Restore Ediliyor

Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanının en çok ziyaret edilen noktası olan ve resmi törenlerin icra edildiği Şehitler Abidesi’nin ön kısmında yer alan “Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi”nin restorasyonuna başlandı.

28 Eylül 2022 tarihinde eklendi

Cumhuriyetin 100. yılı yaklaşırken Şehitler Abidesi’nde yer alan rölyef ve rölyefin yer aldığı duvarın geçen süre zarfında iklim koşulları nedeniyle yıpranması sebebiyle restorasyonuna başlandığını belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Tarihi Alanda yer alan Şehitler Abidesi’nin tören alanında bulunan “Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi” restore ediliyor. Şehitler Abidesi’nin tören alanında 2004 yılında yapılan 45 metre uzunluğunda, 3,5 metre yüksekliğinde dünyanın en büyük rölyeflerinden olan “Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi” zaman içinde yıprandı. Başkanlığımızca rölyefteki bozulmaların giderilmesi amaçlanmıştır. Cumhuriyetimizin 100. yılındaki 18 Mart törenlerine kadar restorasyon sürecini bitmiş ve tekrar ziyarete açık hale gelecektir. Zeytinburnu Belediyesi’nin de destek verdiği restorasyon çalışmaları kapsamında rölyefte yer alan Mustafa Kemal Atatürk heykeli bronz malzemeden tekrar yapılacak, duvar kısmında yer alan ve Milli Mücadele`yi anlatan rölyef ise yenilenecek. 18 Mart 2023 tarihinde, Cumhuriyetimizin 100. yılındaki 18 Mart törenlerine kadar restorasyon sürecini bitirmiş olmayı ümit ediyorum. Bu rölyef gerçekten dünyanın en büyük rölyeflerinden bir tanesi. 45 metre uzunluğunda ve 3,5 metre yüksekliğinde bir rölyef. Biz bu rölyefi daha uzun dayanabilecek, sağlam bir malzemeyle aynı şekilde, aslına sadık kalarak yeniden yenileyeceğiz, restore edeceğiz. Burada daha önemli bir konuda Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün de heykelini bronzdan yapacağız. Bir daha burada çok uzun yıllar yenilemeye ihtiyaç duyulmayacak” dedi.

RÖLYEF HAKKINDA BİLGİ

Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası’nda Şehitler Abidesi’nin ön kısmında 2004 yılında ünlü Heykeltıraş Azmi Sekban tarafından yapılan “Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi” 45 metre uzunluğunda ve 3.5 metre yüksekliğine sahip olma özelliğini taşıyor.

2004 yılında günde 24 saat çalışan 15 kişilik heykeltıraş ekibi tarafından 80 günde tamamlanarak Şehitler Abidesi'nin ön kısmına yerleştirilen heykelin yapımında 60 ton çamur, 100 metreküp strafor kullanılmıştı. Harbiye Askeri Müzesi’nden ve Çanakkale Şehitleri kitaplarından yararlanılarak aslına uygun olarak yapılan eser, dünyada yapılan en büyük anıt rölyefi olduğu biliniyordu.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ / ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

6.216 kez okundu