YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Yarımadadaki Şehitlikler İle Tarihi Çeşmeler Restore Edilecek

28 Nisan 2011 tarihinde eklendi

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisinde bulunan çok sayıda şehitlik ile tarihi çeşmenin restore edileceği açıklandı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içerisinde Türklere ait 56 adet anıt ve şehitlik bulunduğunu belirterek, "Bütün şehitliklerin yapımı tabii ki bir imkan meselesi. 1918'de yabancılar Mondros Ateşkes anlaşmasından sonra Gelibolu Yarımadası'nda Lozan Anlaşması'na kadar bütün mezarlıklarını yapıp tamamlamışlar. 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk Ruşen Eşrefle birlikte tarihi yarımadayı gezerken Ruşen Eşref Atatürk'e "Paşam, Türk askerleri için de buraya büyük bir anıt, abide yakışmaz mı? demiş. Atatürk de "Bu toprakların sadece Türk toprağı olarak kalmış olması bile tek başına yeterlidir. Bunlar da imkan meselesidir" diyerek sözünü tamamlamış. Bugün artık Cumhuriyetin 100. yılına giderken Türkiye dünyanın en büyük ekonomilerinin arasında yer almakta. Bu tür şehitlik ve anıtların bakımlarında da belli bir yol katedilmiş durumda. Özellikle son 10 yılda tarihi yarımadadaki Türk şehitlik ve anıtlarında ciddi bir ilerleme var. Tarihi yarımadada birçok kale ve tabyalar var. Bunların bir kısmı tamamlandı, bir kısmı da devam ediyor. Ancak yarımada da halen daha yapılması gereken işler var. Çünkü 80 bin şehidimiz bu topraklarda yatıyor. Tarihi Mehmet Şevki paşa'nın haritasında Türk şehitliklerinin yerleri birebir işlenmiş durumda. Şimdi Milli Park Müdürlüğümüz, Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile işbirliği içinde gerçek şüheda mezarlarının yerlerinin tespiti noktasında çalışma yürütüyor. Bu çok önemli bir çalışma. Bunun biran önce
tamamlanmasını arzu ediyoruz. Bunun dışında Mustafa Kemal Atatürk'ün Jandarma Kireçtepe Şehitliği bölgesinde 1916'de yarımadada çektirdiği bir resim var. Bu şehitliğin projesini Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak tamamladık. Bu yerin yapılması konusunda bir sorun kalmadı. Bugün orası yapıma hazır hale getirildi. Havuzlar, Akbaş, Alçıtepe, Soğanlıdere, Çamteke Şehitliği ile 57. Alayın Komutanı Hüseyin Avni Beyin Mezarı, Mehmet Çavuş Anıtı ve Rumeli Mecidiye Şehitliği'nin projeleri Kaymakamlık köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından tamamlandı. Bunun bir kısmının işlemleri korumu kurulundan geçti. Bir kısmında da Koruma Kurulunun gördüğü eksiklikler tamamlanıyor" dedi.
"TARİHİ ÇEŞMELER DE RESTORE EDİLECEK"
Kaymakam Bülent Uygur, şehitliklerin dışında yarımadada birçok tarihi çeşmenin de bulunduğunu belirterek, "Gerek 1915, gerekse öncesi ve sonrasında yarımadada Mehmetçiğin su içtiği 19 tanesi tescilli, 6 tanesi de tarihi değeri olan 25 tane tarihi çeşmenin restorasyonu için çalışma başlattık. Bunların restorasyon projelendirmesi konusunda da son aşamaya gelindi. Bunun yanında çok önemsediğimiz bir diğer çalışma da milli park sınırları içerisinde bulunan 8 köyümüzün mezarlıklarında bir çalışma başlatacağız. Bu mezarlıkların da şehitlerimizin ebedi istinatgahı olduğunu biliyoruz. Yeni başlatmış olduğumuz bir çalışmayla 8 köyümüzün ve Milli Park sınırları dışındaki diğer 4 köyde dahil olmak üzere 12 köy ve Eceabat merkezdeki bütün mezarlıklardaki Osmanlıca mezar taşlarının Türkçe'ye çevirisini yapıyoruz. Bunları da tarihi mezar kitabeleri olarak yakın bir zamanda kamuoyuna sunup tarihe bir not düşeceğiz" dedi.

1.997 kez okundu