YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Yazık Değil mi Bu Çocuklara?

14 Ekim 2013 tarihinde eklendi

Çanakkale’de köylerde yaşamlarını sürdüren taşımalı sistemdeki lise öğrencileri Milli Eğitim Müdürlüğü’nün servis ihalesini halen yapmaması sebebiyle adeta ölümü göze alıp okullarına motosikletleri ile gitmek zorunda kalıyorlar. Sabah 06.30’da köylerinden yola çıkan öğrenciler kilometrelerce yolu motosikletleri ile kat ederken zaman zaman tehlikeli anlar yaşıyor. Aileleri de bu durumdan hergün tedirgin oluyor.
Çanakkale’de taşımalı sisteme tabi olan lise öğrencilerin motosikletleri ile il merkezine gittiği köylerden birisi de merkeze bağlı Yağcılar köyü. Köyde lise öğrenimi gören öğrenci sayısı 7-8 civarında. Bu köy yakınlarında Elmacık, Aşağı Okçular ve Kalabaklı köyleri de var. 4 köyde ise yaklaşık 15-20 öğrenci lise öğrenimi gördükleri için taşımalı eğitime tabi olmalarına rağmen servis olmadığından  her sabah ya motosikletleri ile, ya da yakınlarına ait araçlarla il merkezindeki okullara gidebiliyorlar. Bu öğrencilerin büyük çoğunluğu ise ailelerinin satın aldıkları motosikletlerle bu ulaşımlarını sağlıyorlar. Sabah 06.30’da köylerinden motosikletleri ile yola çıkan öğrenciler adeta yollarda ölüme meydan okuyorlar. Bu öğrencilerin yaşları küçük olduğu için ehliyetleri de yok. “Okumak için okula gitmemiz şart” diyen öğrenciler, “Bu sebeple de mecburen bu motosikletlerle kilometrelerce yok katedip okulumuza ulaşmaya çalışıyoruz. Devletimiz bizi taşımalı eğitim ile okulumuza götürecekti. Fakat okullar açılalı 1 aya yakın zaman olmasına rağmen halen servis ihalesi yapılmadığı için büyük sıkıntı yaşıyoruz. Hergün aynı çileyi çekiyoruz. Yolda heran bir kaza yapma olasılığımız var. Çok korkuyoruz. Hergün korkarak okula gidiyoruz. Yetkililerden en kısa sürede bu ihaleyi yapıp taşımalı eğimde servisleri hizmete sokmasını bekliyoruz” diyorlar.
Aileler Çocuklarını Motosikletle Okula Gönderirken Tedirgin
Öte yandan çocuklarını motosikletlerle okula göndermek zorunda kalan aileler de bu durumdan tedirgin olduklarını belirterek; “Hergün acaba çocuğumuz okula sağ salim varabildi mi?” korkusunu yaşıyoruz. Kış aylarına yaklaştığımız şu günlerde yağmur ve kar yağacak. Motosikletlerle çocuklarımız kilometrelerce yolu katedip nasıl il merkezindeki okula ulaşabilecekler. Allah korusun bir kaza olsa, çocuklarımıza bir şey olsa bunun sorumluları kim olacak? Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gidip taşımalı eğitimdeki lise öğrencilerinin servis ihalesinin ne zaman yapılacağını sorduk. 1 aydan buyana bizi oyalıyorlar. Bir facianın yaşanmaması için en kısa sürede bu ihalenin yapılmasını ve çocuklarımızın servisler ile taşımalı sistemde okullarına güvenli bir şekilde götürülmelerini istiyoruz. Çocuklarımız adeta motosikletli taşımalı eğitimle okuyorlar” dediler. (Özel Haber / Fotoğraf: Ayhan ÖNCÜ)

1.133 kez okundu