YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Yeni Konsolos Göreve Başladı

02 Ağustos 2012 tarihinde eklendi

Avustralya’nın yeni Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, görevine başladı.TRT Türk televizyonunda canlı yayına katılan Avustralya’nın yeni Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, yeni göreve başlamasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konsolos Sergi, Çanakkale’de görev yapmaktan dolayı kendisini ayrıcalıklı hissettiğini de belirterek,  Çanakkale’ye ilk kez bu yıl Anzak törenleri için gelmiştim. Töreni izlerken çok duygulandım. Törenlerin gerçeklemesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Anzak günü Türkiye’de bu törenlerde olduğu gibi Avustralya’da da gerçekleştiriliyor. Avustralya için bu en önemli ulusal gün. Anzak günü büyük bir katılımla anılıyor. Avustralya’daki anma törenleri Anzak Savaş Anıtının önü dışında Mustafa Kemal Atatürk anıtının önünde de gerçekleştiriliyor” dedi.
“Gazilerin geçişinde ayağa kalkıp alkışlanması beni çok etkiledi”
Bu yılki Anzak törenleri sırasında Türk gazilerin resmi geçitte yürürken izleyenlerin ayağa kalkarak alkışlamalarının kendisini çok etkilediğini belirten Konsolos Nicholas Sergi, “Bu gerçekten çok güzel davranış” dedi. Aradan 97 yıl geçmesine rağmen iki ülke arazında dostluk bağlarının her geçen gün daha da güçlenerek arttığını belirten Konsolos Sergi, “Böylesi bir dostluk dünya üzerinde yok. Çok özel bir ilişki bizimki. Çok büyük devlet adamı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün annelere, özellikle Gelibolu Yarımadası’nda savaş sonrası hayatını kaybeden burada kalan askerler için söylediği söz bugün bizim bu ilişkimizin kuvvetlenmesinin ana nedenlerinden birisi” dedi.
“Birçok ortak projeye imza attık”
Çanakkale’de Avustralya ile Türkiye olarak birçok ortak projeye imza attıklarını da belirten Konsolos Sergi, “Son olarak valilik ile yapılan ortak proje var. Muharip Gaziler Derneği’nin tefrişatını gerçekleştirdik. Bunun dışında Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda ortak tarih ve arkeoloji çalışması yapıyoruz. Burada Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın savaş alanlarını gün yüzüne çıkarıyoruz. Ayrıca Onsekiz Mart Üniversitesi ‘nde Türk Avustralya Kültür Merkezi kuruldu.  Halen devam resim yarışması projesi var. Bu hem Türkiye’de, hem Avustralya’da devam ediyor. Bunun dışında ortak projelerden birisi kardeş okul projesi. Gelibolu Anadolu Lisesi ile Avustralya’daki bir okulumuz ile karşılıklı değişimimiz var” dedi.

1.922 kez okundu