YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Yeşil Yerel Yönetim Binasının Yüzde 20’lik Kısmı Tamamlandı

Çanakkale Belediyesi'nin Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası Projesinin inşai faaliyetlerinin son duruma yönelik, teknik ekip tarafından bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. Toplantıda, toplam inşaat faaliyetlerinin yüzde 20’sinin tamamlandığı açıklandı.

03 Kasım 2016 tarihinde eklendi

Şantiye alanında düzenlenen toplantıya Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları Handan Özyayla ve Özleyiş Çetin, Belediye Meclis Üyeleri, Çanakkale Belediyesinin ilgili birim yetkilileri ile basın mensupları ve teknik ekip katıldı.

İnşaat Mühendisi Hasan Oktay Abbasoğlu, gerçekleştirdiği bilgilendirme sunumunda, tabanda 10.126,30 m2 alan üzerine oturmakta olan binanın, toplamda 27.093,30 m2 inşaat kapalı alanına sahip olduğunu kaydetti. Abbasoğlu, binanın; 2 bodrum, zemin kat, ve 3 normal kattan oluştuğunu da belirtti.  Abbasoğlu, “Projemizin 2. bodrum katında 162 adet araç, 10 adet de engelli araç için otopark alanı düzenlenmiş, bina mekanik alanları bu katta tasarlanmıştır. 1. Bodrum katta 390 kişilik Nikah Salonu, 814 kişilik çok amaçlı salon, belediye hizmet alanları, medyatek, birim müdürlüklerinin arşiv alanları düzenlenmiştir. Bu alanlara ulaşım hem bina içinden hem de bina dışında bulunan -5.34 kotundaki çökertilmiş avludan sağlanmaktadır. Zemin kata geldiğimizde, yaklaşık 5000 m2 açık alanda Kent meydanı, kapalı alanda sanat galerisi, belediye hizmet alanları ve meclis salonu bulunmaktadır. 1. 2. ve 3. Katlarda belediye hizmet alanları müdürlüklere göre düzenlenerek tasarlanmıştır” dedi.

Şubat 2015 tarihinde yer teslimi yapılan ve inşaat faaliyetlerine başlanılan projenin bugüne kadar olan süreçte yapılan çalışmalarına ilişkin bilgi veren Abbasoğlu, zemin güçlendirme (jet grout), betonarme duvar iksa sistemleri (diyafram duvar) ve ön germeli zemin ankraj işleri çalışmalarının yapıldığını kaydetti.

Abbasoğlu bugüne kadar, 1 tanesinin yaklaşık 1 saatte imal edildiği 1595 adet jetgrout imalatı, 7400 metre uzunluğunda 308 adet ankraj imalatı gibi çalışmaların yürütüldüğünü kaydederek, tüm çalışmaların plan dahilinde olduğunu kaydetti. Abbasoğlu, çalışmaların kısa bir süre uzamasına neden olan durumu ise şöyle açıkladı; “4 kademeden oluşan ön germeli zemin ankraj işleri devam ederken, 3. kademe imalatları başlanıldığı sırada, diyafram duvardan açılan ankraj deliklerinden kumlu su geldiği görülmüş, şantiye alanı etkileşimli çevresindeki yol ve binalarda oturma rismi yaratmaması adına bu imalat yönteminde devam edilemeyeceği anlaşılmıştır. Ani gelişen bu durum nedeniyle imalatlara ara verilerek çözüm için araştırma yapılmış ve uygulama tekniğinin değişmesi gerektiği neticesine varılmıştır. Son iki kademede çelik halatlı beton enjeksiyonu yöntemi ile uygulanan öngermeli zemin ankraj yerine, genellikle tünellerde uygulama alanı bulan kendi delen ibo bulon sistemi esas alınarak, mevcut ankraj sisteminin uygulanabilirliği üzerinde durulmuştur. Tünellerde kullanılan kendi delen ibo bulon sistemi her ne kadar sert zeminler için kullanılan özel bir sabitleme tekniği olsa da kullanılan malzeme çeşidi ve tekniğinin binamızın bulunduğu kumlu zemin için çözüm olabileceği teknik danışmanımız İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümüm Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadık Öztoprak tarafından önerilerek proje hazırlık çalışmalarına başlanılmıştır. Bu doğrultuda ilgili proje müellifleri ve danışmanlarla koordinasyon kurularak yeni ankraj sistemi için projeler hazırlanmış, kullanılacak malzemelerin hazırda bulunmaması sebebiyle, özel üretim ankraj sistemleri sipariş edilmiş ve kısa zamanda uygulamaya devam edilmiştir.”

İNŞAAT FAALİYETLERİNİN YÜZDE 20’Sİ TAMAMLANDI

Abbasoğlu, gelinen noktada zemin iyileştirilmesi için yapılan jetgroutlara ait testlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından akredite edilmiş bağımsız bir laboratuvar tarafından yapıldığını, ilgili testlerin tamamlanmasının ardından ise temel imalatlarına başlanacağını kaydetti. Abbasoğlu, bugünkü inşaat seviyesinin yüzde 20 olduğunu da sözlerine ekledi.

“ÖNEMLİ OLAN SAĞLIKLI BİNA YAPABİLMEK”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, Çanakkale’nin zemin yapısının elverdiği ölçüde önemli bir inşaatın çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Burada sağlıklı bir bina yapmaya çalışıyoruz. Çanakkale’ninki gibi bir zemin yapısında iki kat aşağıya iniliyor. Buradan çok yoğun bir şekilde kum çıktı. 3. ve 4. kademede de çakıllı su gelmesiyle yeni teknikler arandı, bulundu. Dolayısıyla bu çalışmaların her biri ciddi zaman alıyor. Bu inşaat elbette olacak, mühim olan sağlam olması. Burada çok ciddi teknik çalışmalar gerçekleştirildi. Benim arzum, Üniversitenin inşaat bölümlerinin, mühendislik bölümlerinin, ilgili meslek kuruluşlarının buradaki ciddi teknik çalışmaları yerinde görmeleri. Arkadaşlarımız büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Temel atıldıktan sonra da iş hızlı bir şekilde ilerleyecek. Arkadaşlarımız da belirtti; İnşaat seviyesi şu anda yüzde 20 seviyesinde. İşin 5’te 1’i bitmiş durumda” diye konuştu.

Toplantıda Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası inşaat firmasının yetkilisi Baki Mercan da, “İş programımızın gerisinde değiliz. Her şey plan dahilinde ilerliyor. Temel sonrası, kaba inşaatı da çok hızlı bir şekilde tamamlanacak” diye konuştu.

Meclis üyeleri sunum için teşekkürlerini iletirken, toplantı inşaat alanının incelenmesi ve toplu hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.

YEŞİL YEREL YÖNETİM VE KÜLTÜR MERKEZİ BİNASI PROJESİ HAKKINDA

Çanakkale Belediyesi tarafından 2012 yılı Ağustos ayında ilan edilen “Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası ile Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Ulusal Mimari Proje Yarışması” kapsamında,  yarışmaya katılan 38 proje arasından 1. Seçilen ve nitelikleri ile hem kentimiz hem ülke çapında örnek teşkil edecek proje, Türkiye’de yarışma yolu ile seçilen ilk “yeşil yerel yönetim” binası olma özelliği taşıyor.

Enerji kaynaklarını güneş, rüzgâr, toprak gibi doğal kaynaklardan sağlayacak, enerji israfını engelleyecek ve tüm belediye birimlerini de aynı çatı altında toplayacak olan "Yeşil" bina, kentimize de önemli bir yeşil alan kazandıracak olup bu çerçevede, mevcut hizmet binası daha geriye çekilerek, ön planda kalan alan kentlilerimizin rahatlıkla kullanabileceği Belediye Meydanı olarak düzenlenecektir.

Sunulan hizmetlerin etkinlik ve verimliliğini arttıracak yeni Belediye binası; arazi potansiyelinin en yüksek düzeyde tutulması, yenilenmeyen enerji tüketiminin en aza indirilmesi, çevre sağlığı açısından tercih edilen ürünlerin kullanılması, su kullanımında tasarruf ve su kaynaklarının korunması, hava kalitesinin arttırılması, binanın iç ortamında, malzeme ve kaynak seçiminde ulaşılabilirlik sağlayacak şekilde çevreye, kente duyarlı, farklı fonksiyonları aynı ortamda birleştiren kültür, yerel yönetim ve açık kamusal alanı kent meydanı ile hizmet kalitesi yüksek bir hizmet alanı olacaktır.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.273 kez okundu