YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Yeşilyurt Köyü’ndeki Tarihi Mezarlık Koruma Altına Alındı

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Yeşilyurt Köyü’nde içinde Osmanlı Dönemine ait çok sayıda mezarın bulunduğu tarihi mezarlık 1. Dereceden Korunması Gereken Kültür Varlığı olarak tescillendi.

06 Ocak 2021 tarihinde eklendi

Ayvacık ilçesine bağlı Yeşilyurt Köyü Sarıka mevkiinde mülkiyeti köy tüzel kişiliğine ait olan 7 bin 56 metrekare yüzölçümüne sahip olan tarihi mezarlıkta Osmanlı dönemine ait olduğu belirlenen çok sayıda tarihi mezar taşının bulunduğunun ifade edilmesi üzerine harekete geçen Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yerinde yaptıkları incelemede bu alanın koruma altına alınması kararını aldı.

Yeşilyurt Köyü’nün eski adının Büyük Çepni olduğunun belirtildiği açıklamada bugünkü ismi Yeşilyurt olan köyün 1530 tarihli Hüdevandigar Livası haritasında Büyük Çepni adıyla yer aldığının ifade edildiği ve bu mezarlıkta yer alan Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının büyük bölümünün kavuklu olması sebebiyle çoğunun erkek olduğu; kadın mezar taşlarında ise zarafeti yansıtan çiçek motiflerinin başlık olarak kullanıldığı belirtildi.

Bölgede yapılan incelemede aynı mezarlıkta 18. yüzyıldan buyana defin işlemlerinin devam ettiği; bu alandaki Osmanlı Dönemine ait mezar taşlarının da dikkat çektiği belirtilerek, bu alanın 1. Dereceden Korunması Gereken Kültür Varlığı olarak tescillenmesine karar verildiği ifade edildi.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

11.304 kez okundu