YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel
03 Ekim 2022 tarihinde eklendi

Çanakkaleli Kadınların Şevkat Eli: “Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti”

1928 yılında Kadın Yardım Cemiyeti olarak kurulan ve 1938 yılında “Yardımsevenler Cemiyeti” adını alan cemiyetin kurucusu Mevhibe İnönü idi. Amacı fakirlere, yoksul çocuklara, kadınlara ve öğrencilere yardım etmekti. 

Çanakkale’de de 1940 yılında kurulan Çanakkale Yardımsevenler Cemiyetiuzun yıllar Çanakkale’nin güzide ve hayırsever insanlarının özverili çalışmaları ile faaliyetlerini devam ettirmişti. Gerek 2.Dünya Savaşı yıllarında, gerek savaş sonrasında ve gerekse 1950’li-60’lı yıllarda pek çok insana yardımlarda bulunmuştu. Çanakkale’de Cemiyetin başkanlığını (ya da fahri başkanlığını) genellikle Çanakkale Valilerinin eşleri ya da Müstahkem Mevki Komutanlarının eşleri üstlenmişti. 1945 yılında Çanakkale’de açılmış olan Sanat Okulu’na, Yardımsevenler Cemiyeti, zeki ama yardıma muhtaç çocuklardan altı tanesini kayıt ve kabul ettirmişti. Yine Cemiyet kayıtlarına göre; 1945 yılında; Cemiyetin üç yıldan beri okuttuğu Çanlı Hasan Kızar bu yıl pekiyi derecede okulunu bitirmişti. Çocuk her yıl takdirname ile geçmiş, Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti, Eskişehir Yardımsevenler Cemiyeti ile anlaşarak Hasan Kızar’ın Eskişehir Lisesi’nde okumasını sağlamış ve bu genç oradan da başarı ile mezun olmuştu.

1945-1956 eğitim-öğretim yılında Sanat Okulu’ndaki 35 öğrenciye öğe ve akşam yemeği veriyordu. 1947 yılında cemiyetin geliri 2.500 Liraya çıkmıştı. Böylece Cemiyet, beş fakir vatandaşa düzenli aylık vermeye başlamıştı. Bunlardan Ragıp Ersoy’a 20, Emine Nergis’e 5, Zahit Uğurcan’a 5, Fatma Gülmen’e 10 ve amele İbrahim Dermirhan’a 10 Lira yardım ediyordu. Cemiyet Çanakkale Sanat Okulu’ndaki fakir öğrencilere yemek yardımı olarak 600 Lira harcamıştı. Cemiyet, 1947-1950 yılları arasında düzenlediği balolar, deve güreşler, müsamereler ile birçok insana ve fakir çocuklara yardımlarını sürdürmüştü.1951 yılında cemiyetin Mecidiye Tabyasında bir deve güreşi düzenlediği görülmektedir. 1955 yılında Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti Orduevi’nde yılbaşı balosu düzenledi ve baloda bir eşya piyangosu tertip etmişti.

Eşya piyangosunun hediyeleri Çanakkale esnaflarından temin edildi. Yardımda bulunan esnaflar arasında Çanakkale’nin önde gelen şahsiyetleri bulunuyordu: Cemiyetin kayıtlarına göre şahıs olarak yardımda bulunanlar arasında; Bayram Karasu, İsak Ertek, Ali Neydim, Halil Bekmen, Bahri Kamacı, Muhan Baykal, Alaattin Gençözcan, İsak Benhabir, İzzet Melih Dilmaç, Nesim Yuhay, Tekin Süslüoğlu, Yaşar İşgüder, Hulusi Yılmaz, Ahmet Doğan, Mustafa Kahraman, Şekerci Hasan Turanlı, Moiz Yuhay, Salih Zeki, Leblebici Ahmet Ateş, Ali Altınsay, Nurettin Ersöz, Mayer Molinas, Şükü Açlık, Robert Zakuto, Peo Zakuto, Mehmet Kızoğlu, Mehmet Kumkaleli, Sinto Levi ve oğlu, Avadya Yahoy, Avram Ağvado, İlya Sekman, Sabetay Varon, Nesim Varon, Avram Molinas, Ahmet Akkoca, Cahit Ulusoy, Mordohay Yafe, Ali Kıral, Erhan Erinç, Vedat Uraz, Ahmet Sakızlı, Alı Ulu, Tahsin İşgüden, Lütfi Tanal, Büyük Türkiye Eczanesi, Ali Tavuz, Hilmi Sönmez, Sefa Ege, Fatma Aras, Sümer Sunaylı, Ziya Bayar, Jale Ataman, Meliha Gökhan ve Mebrure Dura’nın isimleri yer alıyordu.

Cemiyetin Yönetim Kurulu 10 Ocak Pazartesi günü bir toplantı yaparak yılbaşı balosunu değerlendirmişlerdi. Bu sırada Cemiyetin Fahri Başkanı Çanakkale Valisi  Cemal Tarlan’ın eşi Mübahat Tarlan, başkanı ise Hatice Arslan’dı. Yönetim kurulunda ise Mürvet Bayar, Fatma Aras, Nüzhet Aslan, Necati Akyol, Adile Kepenek, Rozet Molinas ve Nahit Altan bulunuyordu. Cemiyet Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Arslan, toplantı sonrasında baloda yardım eden herkese teşekkür ederken, balonun yapılması ve piyangonun çekişinde Orduevinin gösterdiği konukseverlikten dolayı da Orduevi Müdürlüğü’ne özel olarak teşekkür etmişti.

Çanakkaleli kadınların idaresinde uzun yıllar faaliyet gösteren bu cemiyet, pek çok insana ışık ve hayat olmuş, onların yaşamlarını değiştirmişti.

11.904 kez okundu