YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel
12 Haziran 2020 tarihinde eklendi

1955 Yılında Çanakkale Ortaokulu ve Çanakkale Lisesi’nin Resim-El İşi Sergisi

Eskiden yıl sonunda okullarda sergi ve müsamere yapmak bir gelenekti. Çanakkale Ortaokulu ve Çanakkale Lisesi de bu geleneği açıldığı andan itibaren yerine getirmeye başladı.

Çanakkale Ortaokulu ve Çanakkale Lisesi, 1955-1956 eğitim-öğretim yılı dönem sonu resim ve el işi sergileri 30 Mayıs Çarşamba günü halkın ziyaretine açıldı. Ortaokul ve Lisede okuyan çocuklarının yaptıkları eserleri büyük bir iftihar duygularıyla görmeye giden veliler çocuklarının başarılı eserleri kadar öğretmenlerinin titiz gayret ve emekleri karşısında gurur duyarak zevkle sergiyi gezdiler. Çanakkale Lisesi’nin alt katında iki kısım halinde düzenlenen serginin bir kısmında ortaokul, diğer kısmında lise sınıflarına ait olmak üzere düzenlendi. Resim sergisinde öğrencilerin aşama aşama gelişmelerini görmek mümkündü.

Ortaokulda daha çok sulu boya, patates, fırça baskıları ve mozaik çalışmaları göze çarpıyordu. Bu kısımda öğrencilerin yaptıkları eserler hem başarılı, hem resimde anlayışın temelini oluşturan sanat anlayışının yetenekle birleştirilmesinin belirtileri görülmekteydi. Yüzlerce eserin yer aldığı sergide, öğrencileri sanat anlayışında ileri seviyelere taşıyan öğretmenlerin çabaları takdire şayandı.

Lise öğrencilerinin yaptıkları resimlerin yer aldığı kısım ise üç bölümden oluşmaktaydı. Birinci bölümde; desen, biri renkli, diğeri kurşun kalemle kompozisyon, natürmort üzerindeki çalışmalar, ikincisi çini mürekkeple gravür tekniği çalışmaları ve üçüncü bölümde yağlı boya çalışmaları sergilenmekteydi. Her grubun üzerinde insanı mutlu eden ve sanat zevkini kamçılayan “sanat tılsımı” görülüyordu. Bu sanat zevki sergiyi gezenlerde, çeşitli temaların konu edilen tabloların güzelliği ve estetiği karşısında serginin bir okul sergisi değil, sanatçıların fırçalarından çıkan eserlerle karşılaştığı duygusuna kapılmalarına sebep oluyordu. Hayranlıkla seyredilen bu eserler arasında İspanyol Ressam Diego Velásquez”, “Hollandalı Ressam Rembrant van Rijn”, “İspanyol Barok Ressam Bartolome Esteban Murillodan kopya edilen ve çerçeve içine alınan karakalem tablolar 15-16 ve 17.yüzyıllardaki klasik sanat eserlerinin genç ve yetenekli öğrenciler elinde asıllarını aratmayacak bir biçimde ortaya konulduğunu gösteriyordu.

Sergiyi gezen Çanakkaleliler resim sanatının asil zevkini çocuklarının yaptığı tablolarda görme olanağı buldular ve harcanan emeğin boşa gitmediğini gördüler. Çanakkaleliler, serginin açılmasını sağlayan Çanakkale Lisesi Müdürü Ziya Gürer ile değerli öğretmenler Şadiye Erdölen ve Rüştü Arslan Candanı tebrik ettiler.

Çanakkale Ortaokulu ve Çanakkale Lisesi’nin 1955-1956 eğitim-öğretim yılı dönem sonu dikiş-nakış faaliyetleri ise ayrı bir salonda teşhir edildi. Bu salonda dikiş, nakış, tül ve yün işleri öğrencilerin ince zekâ, estetik görüşleri ve sanat sevgilerini gösteriyordu. Ortaokulun 1, 2 ve 3.sınıf öğrencilerinin el emeği ve göz nuru ile yaptıkları bu eserler, ziyaretçiler tarafından sevinç ve gururla izlendi. Lise öğrencilerinin yaptığı elbiseler, yastık ve masa örtüleri, çay takımları, mutfak takımları, gölge, tığ, çin iğnesi ve yün işleri sanatsal zevk yanında büyük bir emeğin yansımalarıydı. Her biri ayrı bir güzellik ve incelik arz ediyordu. Adeta her bir eser, genç sanat perilerinin parmak ve zekâlarının ürünü  idi. Bu işlerin yapılmasında ise Lise Öğretmeni Muhsine Hanımın büyük emekleri vardı.

Yıllar önce okulların böyle gelenekleri vardı. Öğrencilerin bilgi ve becerileri ile sanat yeteneklerinin gelişmesine büyük katkı saylayan, eğitim-öğretimin ayrılmaz bir parçası olan yılsonu sergileri gelecekte de devam eder.

2.706 kez okundu
Yazarın Diğer Yazıları
Milli Birlik ve Beraberlik Günü 18 Şubat 2023
Feyzi Efendi İdam Cezasını Haketti mi? 29 Aralık 2022
Hiçbir Millet, Bir Devlet Adamını Atatürk Kadar Sevmedi 09 Kasım 2022
Çanakkaleli Kadınların Şevkat Eli: “Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti” 03 Ekim 2022
Ege’deki Adaları Nasıl Kaybettik? 19 Eylül 2022
Zafer Günü Münasebetiyle “Durma Yürü, Haydi İleri” 30 Ağustos 2022
Çanakkale Topraklarından Bir Nejat Uygur Geçmişti 25 Ağustos 2022
Atatürk’ün Çanakkaleli Kızı: “Berta Bensussen” 24 Temmuz 2022
Çanakkaleli Bir Münevver Mehmet Ali Tevfik Bey’in Ölümü 13 Temmuz 2022
Marshall Yardımı ve Karabiga’ya Getirilen İlk Harman Makinesi 04 Temmuz 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Üretimin Teşvik Edilmesi 09 Haziran 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Yemek Fiyatları 08 Mayıs 2022
Kumkale Ovasını Islah Edelim, Ama Sonra Ne Yapalım? 24 Mart 2022
İster İnan İster İnanma: Çanakkaleli Bir İllüzyonist “Avni Raca” 20 Şubat 2022
Çanakkale’de Cumhuriyet Kültürünün Müzik Alanında Yansımaları 12 Şubat 2022
Karakoca Köyünün Fahri Hemşehrileri Dr. Muzaffer ve Dr. Bedia Topuz 12 Ocak 2022
1930’lu Yıllarda Biga-Çanakkale Arasında Kamyonla Seyahat Etmek 28 Aralık 2021
1930 Yılında Biga’da Yaşanan Deprem... 15 Aralık 2021
Cesaret Timsali Kayserili Ahmet Paşa 20 Kasım 2021
Çanakkale Memleket Hastanesi Yapılırken Kimler Yargılandı 09 Ekim 2021