YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel
24 Aralık 2019 tarihinde eklendi

Anılarda Kalan Çanakkale Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti

Çanakkale Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti, 2 Nisan 1957 tarihinde İstanbul’da kurularak faaliyetlerine başladı. Cemiyetin amacı, memlekete hizmet için yüksek eğitime başlayan gençlerin yurt ihtiyacını gidermek için bir yurt açmaktı. Ayrıca Cemiyet, 18 Mart Zaferini layıkıyla kutlamayı gaye edinmişti. O nedenle 18 Martı milli şuurun başlangıcı yapmayı hedefliyordu. İstanbul’da kurulan Çanakkale Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti Başkanı Ertuğrul Arslan ve Genel Sekreter Tevfik Başarı görüşmelerde bulunmak üzere Çanakkale’ye geldiler. İstanbul’da yüksek tahsilde bulunan fakir arkadaşlarına bütün illerde olduğu gibi yurt açmak ve ayrıca 18 Mart Zaferi’ni büyük törenlerle kutlamak amacıyla kurulan Çanakkale Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti, Çanakkale’nin önde gelen yöneticileri ile görüşmeler gerçekleştirdi. İstanbul Çanakkale Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti Başkanı Ertuğrul Arslan ve dernek genel sekreteri Çanakkale Belediye Meclisi üyeleri ile görüşerek İl Genel Meclisi’nden amaçlarını gerçekleştirmek üzere 6.500 lira yardım sağladılar.

Cemiyet Başkanı Ertuğrul Arslan, Çanakkale’de yardımları gördüğü yetkililere bir teşekkür telgrafı çekmişti:“Cemiyetimizin İstanbul’da vücuda getirmek istediği yurt davasına büyük bir alaka gösteren kıymetli Belediye Reisimiz Sadi Fenercigil, DP Başkanı Müjdat Bingül ile Genel Meclisin çok muhterem azalarına alenen teşekkürü bir borç bilirim.

Çanakkale Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti Başkanı  Ertuğrul Arslan”

Ankara’da okuyan Çanakkaleli gençler de 30 Aralık 1957 günü Ankara Çanakkale Yüksek Tahsil Öğrenci Derneği adıyla bir cemiyet kurarak faaliyete geçtiler. Bundan bir süre önce İstanbul’da eğitim Çanakkaleli gören öğrenciler de aynı isimde bir cemiyet kurdular. Ankara’da eğitim gören gençlerin de aynı amaç için bir araya gelerek bir dernek kurmaları Çanakkale’de büyük sevinç yarattı.  İstanbul Çanakkale Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti, 12 Şubat 1958 tarihinde bir bildiri yayınlayarak hem amaçlarını hem de Çanakkale ziyaretleri sırasında yaşadıklarını dile getirdiler. Cemiyetin yayınladığı bildiri yaşanan duygusal anları da anlatması açısından ilginçti:

Muhterem Çanakkaleliler

Bir senedir faaliyette bulunan Çanakkale Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti gayelerini başında bulunan bir yurt açılmasını temin için maddi imkânlar aramaya koyulmuş bulunuyor. Sizlere dağıttığımız broşürde de belirttiğimiz gibi Vilayet Daimi Encümeni, merkez ve kaza belediyeleri bize pek kıymetli yardımlarda bulundular. Ancak yurt açmak için bu miktar kâfi değildi. Vilayet merkezinde ve kazalarda halkımızdan teberru toplamaya karar verdik. Zira kurulacak yurttan –bugün değilse bile yarın- onların çocukları istifade edecekti. Yurt davasının ehemmiyetini İstanbul’da talebe okutan veliler biliyorlardı.

Teberru kampanyasına ilk defa Çanakkale’den başlamayı düşündük ve gerekli müsaadeyi mülki makamlardan aldık. Hemen ilave edelim ki, bu hususta bize büyük kolaylık gösteren sayın valimiz, vali muavinimiz, emniyet müdürümüz, hukuk işleri müdürü ve emniyet birinci şube müdürümüze teşekkür ederiz.

Mesele hemşehrilerimizin yapacağı bağışları tahsile kalıyordu. Fakat tereddüt içinde düşünüyorduk. Gayemizi tam olarak belirtebilecek mi idik? Bu ne şekilde karşılanacaktı? İşte bu çekingenlik hissi içinde sizlere müracaat ettik. Muhatabımız önce bir duraklıyor, biz maksadımızı açıklamaya başlayınca yüzünde bir tebessüm beliriyor ve derhal teberru edeceği meblağı uzatarak, “sağolun gençler- diyordu. Bir memleket davası ele almışsınız. Allah bu yolda sizi muvaffak etsin.

Bahtiyardık hemşehrilerimiz bizi umduğumuzdan fazla ilgi ile karşılıyorlardı. Bu arada göz yaşartıcı hadiselere de sahne oluyorduk. Girdiğimiz bir kunduracı dükkânında bağışlanan miktarı makbuzuna işlemiştik dükkânın 9-10 yaşındaki çırağı; “Usta dedi haftalığımdan 50 kuruşu ağabeylere ver”

Birçok hemşehrimizin bize daha başka ne şekilde yardımda bulunabileceklerini soruyorlar. Her zaman bizimle beraber olduklarını ifade ediyorlar. Bu meyanda bir gün evvel tanıştığımız Yüksek Mühendis İmadettin Elmas Bey ertesi gün bize en yüksek bağışı yapıyordu. Biz böylece Çanakkale’de umduğumuzdan fazlasını bulmuş oluyorduk.

Sizlerin asilane hareketlerinizi davamıza inancınızın ve bu mevzuda bize karşı göstermiş olduğunuz itimadın bir tezahürü olarak kabul ediyoruz. İtimadınızdan aldığımız kuvvetle ona layık olmaya çalışacak hakkımızda beslediğiniz ümitleri boşa çıkarmayacağız.

Hepinize teşekkür eder, Allah’tan uzun ömür ve hayırlı işler dileriz, aziz hemşehrilerimiz.

Çanakkale Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti 2.Başkanı”

Cemiyet Başkanı Ertuğrul Arslan Çanakkale’deki temaslardan çok memnun kaldı ve Cemiyet olarak amaçlarının şimdi de 18 Mart’ı en iyi şekilde kutlamak olduğunu belirtti ve Çanakkale halkına teşekkür etti. 18 Mart 1958 kutlamalarına kalabalık bir grupla katılan Çanakkale Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti, Çanakkalelilerin büyük takdirini topladı. Cemiyetin 18 Mart gecesi Çanakkale Belediye Sineması salonunda yaptığı tiyatro ve folklor gösterileri için İstanbul’dan 56 kişilik bir ekip gelmişti. Çanakkale’nin kendi çocuklarının düzenlediği bu gösteri Çanakkalelilerden büyük takdir topladı. Bu konuda Çanakkale Belediyesi Başkâtibi Rauf Dinçer ve Selahattin Yılmaz’ın da büyük yardımları dokundu.

Çanakkale Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti’nin 8 Mart 1959 tarihinde yapılan genel kurulunda cemiyet başkanlığa İbrahim Engin, başkan yardımcılığına Kerim Gündoğdu, genel sekreterliğe A. Cevdet Erdil, muhasipliğe Şerafettin Taşçı, kültür kolu başkanlığına Fedai Öcal, sosyal yardım kolu başkanlığına Gazanfer Çetin ve eğlence kolu başkanlığına da Adnan Erdemol seçildiler. Yeni yönetim hem 18 Mart Zaferi’nin hem İstanbul’da, hem Çanakkale’de ve hem de Gelibolu’da şanına yakışır ve üniversite gençliğinin vakarına uygun şekilde kutlanması için büyük çaba sarf etti. 

Çanakkale Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti, birçok faaliyette bulundu. Sosyal ve kültürel içerikli bu faaliyetlerle Çanakkalelilerin gönlünde yer etti. Şimdi ise bu faaliyetlerden kalan sevinç, gurur ve tat hatıralarda yaşıyor.

2.531 kez okundu
Yazarın Diğer Yazıları
Milli Birlik ve Beraberlik Günü 18 Şubat 2023
Feyzi Efendi İdam Cezasını Haketti mi? 29 Aralık 2022
Hiçbir Millet, Bir Devlet Adamını Atatürk Kadar Sevmedi 09 Kasım 2022
Çanakkaleli Kadınların Şevkat Eli: “Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti” 03 Ekim 2022
Ege’deki Adaları Nasıl Kaybettik? 19 Eylül 2022
Zafer Günü Münasebetiyle “Durma Yürü, Haydi İleri” 30 Ağustos 2022
Çanakkale Topraklarından Bir Nejat Uygur Geçmişti 25 Ağustos 2022
Atatürk’ün Çanakkaleli Kızı: “Berta Bensussen” 24 Temmuz 2022
Çanakkaleli Bir Münevver Mehmet Ali Tevfik Bey’in Ölümü 13 Temmuz 2022
Marshall Yardımı ve Karabiga’ya Getirilen İlk Harman Makinesi 04 Temmuz 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Üretimin Teşvik Edilmesi 09 Haziran 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Yemek Fiyatları 08 Mayıs 2022
Kumkale Ovasını Islah Edelim, Ama Sonra Ne Yapalım? 24 Mart 2022
İster İnan İster İnanma: Çanakkaleli Bir İllüzyonist “Avni Raca” 20 Şubat 2022
Çanakkale’de Cumhuriyet Kültürünün Müzik Alanında Yansımaları 12 Şubat 2022
Karakoca Köyünün Fahri Hemşehrileri Dr. Muzaffer ve Dr. Bedia Topuz 12 Ocak 2022
1930’lu Yıllarda Biga-Çanakkale Arasında Kamyonla Seyahat Etmek 28 Aralık 2021
1930 Yılında Biga’da Yaşanan Deprem... 15 Aralık 2021
Cesaret Timsali Kayserili Ahmet Paşa 20 Kasım 2021
Çanakkale Memleket Hastanesi Yapılırken Kimler Yargılandı 09 Ekim 2021