YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel
05 Ekim 2019 tarihinde eklendi

Çanakkale Boğazı’nda Amerikalı Bir Kadın Sporcunun Başarısı

Çanakkale’de tarihler 7 Ekim 1953 Çarşamba gününü gösterirken yetkililer bir Amerikalı kadın sporcuyu bekliyorlardı. Dünyaca ünlü olan bu kadın sporcu Çanakkale’nin de tanıtılmasında önemli katkı sağlayacaktı. Çanakkale’ye yeni atanan Vali İhsan Sabri Bey Çanakkale Boğazı’nı geçmek için Tayyare Postası” ile Çanakkale havaalanına gelecek olan Florence Chadwick’in en iyi şekilde ağırlanması için gerekli organizasyonu yapmıştı. Ancak son anda hava koşulları bozulmuştu. 8 Ekim 1953 günü Florence Chadwick’in Çanakkale’ye Tayyare Postası ile gelmesi beklendiği halde hava muhalefeti sebebiyle uçak Bandırma’dan Çanakkale’ye gelememişti. Chadwick, Bandırma’ya inebildi ve Bandırma’dan otomobil ile akşam saat 19:00’da Çanakkale’ye gelebildi. Türk-Amerikan ilişkilerinin en iyi durumda olduğu bir sırada dünyaca tanınan Amerikalı kadın yüzücüyü Çanakkale ağırlayacaktı.

Florence Chadwick Çanakkale’de Turing Otel’de kendisine ayrılan odaya yerleşti. 9 Ekim Cuma günü Çanakkale’ye daha yeni atanan ve 1953 depreminin yaralarının sarılmasında büyük gayret gösterecek olan şehrin ünlü valilerinden ileride de Türkiye’nin çok yakından tanıyacağı İhsan Sabri Çağlayangil’e bir nezaket ziyaretinde bulunmak üzere Çanakkale Orduevi’ne yürüyerek gitti. Yarım saati biraz aşkın süre Çağlayangil ile görüşen Florence Chadwick, daha sonra Nara’ya denize gireceği yere gitti. Saat 11.28’de Nara Feneri’nden denize giren Chadwick, sürekli akıntıya karşı yüzerek Kilye’ye geçti ve tekrar dönerek Dumlupınar denizaltısının battığı yerde, aziz şehitlerimiz için eli ile selam verdi. Amerikalı kadın yüzücü Florence Chadwick, saat 13.26’da Kömür İskelesi’nden karaya çıktı. Gazeteciler Chadwick’i yakından takip ediyorlardı. Çanakkale ve Çanakkale Boğazı hakkında ne düşündüğü sorulduğunda o şu cevabı vermişti: “Valinizin gösterdiği misafirperverlik, yakın alakaya çok teşekkür ederim. Boğaz sularını çok akıntılı buldum. Sıcaklığı normaldi. Cebelitarık ve Manş’la karşılaştırılırsa Boğaz suları fevkaladedir.”

Amerikalı ünlü kadın yüzücü Florence Chadwick, Çanakkale gençliği adına kendisine verilen çiçek buketini aldıktan sonra kokladı ve iskeleden Dumlupınar şehitleri için denize bıraktı. Florence’nin Çanakkale gezisine ve faaliyetlerine Kaliforniyalı bayan gazetecilerden Helen Abel de katıldı ve gazetesinde Çanakkale ile ilgili izlenimlerini kaleme aldı. Amerikalı ünlü kadın yüzücü Florence Chadwick, 9 Ekim Cuma günü saat 17:00’de bir otomobille Kilye’ye geçerek oradan İstanbul’a gitti ve Çanakkale’den ayrıldı.  Florence Chadwick’in Çanakkale Boğazı’nı yüzerek geçmesi dünya basınında geniş yankı buldu. Zaten dünya Chadwick’in her yaptığını ve yapacağını yakından takip etmekteydi.

Florence Chadwick’i bu kadar ünlü yapan neydi?

8 Kasım 1918'de San Diego’da doğan Chadwick, San Diego’nun Point Loma semtinde büyüdü ve 1936 yılında Point Loma Ortaokulu ve Lisesinden mezun oldu. San Diego Devlet Koleji’ne girdi ve orada hukuk ve işletme okudu. Genç yaştan itibaren yüzme yarışmalarına katılarak başarılar elde etti. Sonra havuzdan ziyade okyanuslarda ve açık denizlerde yüzmeye yöneldi. On yaşında San Diego Körfezi ağzındaki yarışlara katılarak birinci oldu. Okyanusta her yıl yapılan 2,5 millik La Jolla yüzme yarışlarını on sekiz yılda tam on kez kazandı. 1950 yılında Daily Mail Gazetesi sponsorluğundaki 1950 Kanal Yüzme yarışmasına katılmaya çalıştı, ancak katılma başvurusu kabul edilmedi. 9 Ağustos 1950 günü 31 yaşında, İngiliz Kanalını Fransa’dan İngiltere’ye 13 saat 20 dakika yüzerek geçti. Bu aynı zamanda Amerikalı yüzücü Gertrude Ederle’nin rekorunun tarihe karışmasına sebep oldu. Yeni rekortmen Florence Chadwick’ti. Bir yıl sonra, Chadwick İngiliz Kanalını yine İngiltere’den Fransa’ya 16 saat 22 dakika sonra tekrar geçerek İngiliz Kanalını her iki yöne yüzen ilk kadın yüzücü oldu. 1952 yılında Florence Chadwick, Catalina Adası ile Kaliforniya kıyı şeridi arasındaki 26 millik mesafeyi geçmek için yüzdü. Çevresinde köpekbalıkları da onu takip etti. Onu köpek balıklardan sadece küçük bir tekne koruyacaktı. Yaklaşık 15 saat yüzdükten sonra kalın bir sis tabakası sebebiyle hedefine ulaşamadı ve kıyı şeridini göremediği için ümidini yitirdi ve yüzmeyi bırakarak tekneye çıktı. Tekneye otururken varış yerinden sadece bir mil uzakta yüzmeyi bıraktığını öğrendi. İki ay sonra tekrar denedi. Bu defa Catalina’ya ulaşmayı başardı. Yüzerken zihnindeki kıyıya ait zihinsel bir imajı tuttuğunu söyledi. Amerikalı kadın yüzücü Florence Chadwick, 1953 yılında Cebelitarık Boğazı’nı geçerek bir rekor daha kırdı. İstanbul Boğazı’nı da yüzerek geçerek başarılarına bir yenisini daha kattı. Yüzmeyi bıraktıktan sonra antrenörlük ve yüzme ile ilgili dizi filmleri çekimleri gerçekleştirdi. 1995 yılında San Diego’da lösemiden hayata gözlerini yumdu. Külleri vasiyeti üzerine Point Loma’da okyanusa serpildi. Amerikalı kadın yüzücü Florence Chadwick,4 Temmuz 1952 günü Pasifik Okyanusu’nda Catalina Adası ile Kaliforniya kıyı şeridi arasında yaptığı ve başarısız olduğu yüzme sonrası söylediği söz eğitim dünyasında büyük yankı uyandırdı ve eğitimcilerin sloganı olarak tüm dünyada benimsendi. Amerikalı kadın yüzücü Florence Chadwick’in sözü şuydu: Bir şeyi başarabilmek için, ortada gözle görülür bir hedef olmalıdır.” Başarısızlığından iki ay sonra Chadwick, tekrar aynı yerde hedefine ulaşmak için bir yüzme denemesi daha yaptı. Hava şartları yine kötüydü ve kıyıyı yine uzaktan göremiyordu. Ama yılmadı ve kulaçlarını atmaya devam etti ve kıyıya yaklaştığında hedefi artık görebiliyordu.  Florence  Chadwick, Hedefine ulaşmak için kendisini motive eden gözle görülür bir hedefe ihtiyaç duydu ve kararlı tutumuyla başarıya ulaştı.”

Öğrenciler de hayatta başarı istiyorlarsa mutlaka kendilerine gerçekçi bir hedef belirlemeli ve bunun için çalışmalıdır. İşte bunu başaran insan Amerikalı kadın yüzücü Florence  Chadwick, 1953 yılında Çanakkale’ye gelerek Çanakkale Boğazı’nı ters akıntıya karşı yüzerek geçmeyi başarmıştı.

4.845 kez okundu
Yazarın Diğer Yazıları
Milli Birlik ve Beraberlik Günü 18 Şubat 2023
Feyzi Efendi İdam Cezasını Haketti mi? 29 Aralık 2022
Hiçbir Millet, Bir Devlet Adamını Atatürk Kadar Sevmedi 09 Kasım 2022
Çanakkaleli Kadınların Şevkat Eli: “Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti” 03 Ekim 2022
Ege’deki Adaları Nasıl Kaybettik? 19 Eylül 2022
Zafer Günü Münasebetiyle “Durma Yürü, Haydi İleri” 30 Ağustos 2022
Çanakkale Topraklarından Bir Nejat Uygur Geçmişti 25 Ağustos 2022
Atatürk’ün Çanakkaleli Kızı: “Berta Bensussen” 24 Temmuz 2022
Çanakkaleli Bir Münevver Mehmet Ali Tevfik Bey’in Ölümü 13 Temmuz 2022
Marshall Yardımı ve Karabiga’ya Getirilen İlk Harman Makinesi 04 Temmuz 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Üretimin Teşvik Edilmesi 09 Haziran 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Yemek Fiyatları 08 Mayıs 2022
Kumkale Ovasını Islah Edelim, Ama Sonra Ne Yapalım? 24 Mart 2022
İster İnan İster İnanma: Çanakkaleli Bir İllüzyonist “Avni Raca” 20 Şubat 2022
Çanakkale’de Cumhuriyet Kültürünün Müzik Alanında Yansımaları 12 Şubat 2022
Karakoca Köyünün Fahri Hemşehrileri Dr. Muzaffer ve Dr. Bedia Topuz 12 Ocak 2022
1930’lu Yıllarda Biga-Çanakkale Arasında Kamyonla Seyahat Etmek 28 Aralık 2021
1930 Yılında Biga’da Yaşanan Deprem... 15 Aralık 2021
Cesaret Timsali Kayserili Ahmet Paşa 20 Kasım 2021
Çanakkale Memleket Hastanesi Yapılırken Kimler Yargılandı 09 Ekim 2021