YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel
14 Mart 2020 tarihinde eklendi

Çanakkale Gazi İlkokulu Tarihinden Bir Yaprak

1950-1951 Eğitim-Öğretim yılı sona ererken Çanakkale’de bulunan ilkokullar da peşpeşe yılsonu sergi ve müsamereleri düzenliyorlardı. Cumhuriyet İlkokulunun bu yılki sergisi çok güzel olmuş ve uzun süre konuşulmuştu. İstiklal İlkokulu’nun müsameresi muhteşemdi. Ama bu yıl en çok konuşulan konu Gazi İlkokulu’nun Veda Müsameresi idi. 5 Haziran 1951 Pazartesi günü üç sınıflı Gazi İlkokulu’nda son sınıfı bitiren ve bundan sonra başka bir ilkokula gitmek zorunda olan çocukların düzenledikleri veda müsameresi çok duygusaldı. Yılsonu müsameresini Gazi İlkokulu Öğretmeni Yaşar Kalcan, güzel bir konuşmayla açtı. Konuşmasında Yaşar Kalcan, okulda 4.sınıf açılmadığı için üç yıl uğraşarak yetiştirmeye çalıştığı öğrencilerinin Cumhuriyet ve istiklal İlkokullarına verileceklerini söyleyerek üzüntüsünü dile getirdi ve sözü son sınıfını bitiren bir kız öğrenciye Tan Sezer”e verdi. Tan Sezer, sıcak ve samimi ve aynı zamanda hüzünlü bir dille okula nasıl başladığını, okuyup, yazmayı nasıl öğrendiğini, sevgili ve kıymetli öğretmeni Yaşar Kalcan’ın yeri geldiğinde bir eğitimci, yeri geldiğinde bir anne gibi kendilerine nasıl bir itina ve şefkatle yetiştirdiğini ve borçlu oldukları şükranlarını belirttikten sonra, yalvaran bir sesle okullarında 4.sınıfın açılmasını dileyerek  sözlerini şöyle bitirdi: Bizi sevgili okulumuzdan ve öğretmenimizden ayırmayın. Bu bize ölüm kadar acı gelecek. Fakat bizim büyüklerimiz hiç bize bu acıyı tattırırlar mı? Elbette 4.sınıfı açacaklar, bizi canımız kadar sevdiğimiz okulumuz ve öğretmenimizle yine baş başa bırakacaklardır.”

Tan Sezer, sözlerini tamamlayıp duygularını bütün içtenliği ile söyleyip sahneden inerken, salonu dolduran anne ve babaların gözleri yaşardı. Tan’ın bu konuşması gerçek bir derde temas etmişti. Bundan sonra çocukları yaklaşık bir buçuk saat devam eden müsamereleri zevkle izlendi. Yaşlarından umulmayacak bir başarıyla okudukları şiirler, ulusal şarkılar, söyledikleri marşlar, oynadıkları oyunlar ve özellikle çok büyük bir başarı ile canlandırdıkları tiyatro sahnesi herkesi çok duygulandırdı. Çocuklar uzun uzun alkışlandı. Üç yılda asil duygularla bu küçük çocukları yetiştiren Öğretmen Yaşar Kalcan ve Okulun Başöğretmeni İhsan Güler’e veliler teşekkür ettiler.

Gazi İlkokulu’nun bulunduğu yer nüfus bakımından Çanakkale’nin kalabalık bir semtinde değildi. Ancak okulun beş sınıfa dönüştürülmesini sağlayacak olan nüfusa sahipti. Bu bakımdan Gazi İlkokulu’nun beş sınıflı bir okul haline dönüştürülmesine son derece ihtiyaç vardı. Bir de Gazi İlkokulu’nu bitiren çocukların, bir çocuk için çok uzak mesafede sayılan  Cumhuriyet ve İstiklal İlkokullarına devam zorunda oldukları dikkate alındığında bu küçük yavruların, özellikle de Kış’ın Cumhuriyet Alanı gibi tamamen doğanın şiddetlerine açık bir sahayı, yağmur ve kar tipileri içinde geçmek zorunda bulunduklarını ve bu halin sağlıkları için arz ettiği büyük sakıncaları düşündüğümüzde 1933’te açılan bu okulun beş sınıflı okula dönüştürülmesi gerekiyordu. Çocukların başka bir okula geçerek orada dördüncü ve beşinci sınıflara devam etmenin eğitim açısından sakıncalarını da göz ardı etmemek gerekiyordu. O nedenle Gazi İlkokulu’nda yapılacak bir tadilatla ve bahçesi genişletilerek beş sınıflı okula dönüştürülebilirdi. Ancak bu durum uzun yıllar gerçekleşmeyecekti.

3.453 kez okundu
Yazarın Diğer Yazıları
Milli Birlik ve Beraberlik Günü 18 Şubat 2023
Feyzi Efendi İdam Cezasını Haketti mi? 29 Aralık 2022
Hiçbir Millet, Bir Devlet Adamını Atatürk Kadar Sevmedi 09 Kasım 2022
Çanakkaleli Kadınların Şevkat Eli: “Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti” 03 Ekim 2022
Ege’deki Adaları Nasıl Kaybettik? 19 Eylül 2022
Zafer Günü Münasebetiyle “Durma Yürü, Haydi İleri” 30 Ağustos 2022
Çanakkale Topraklarından Bir Nejat Uygur Geçmişti 25 Ağustos 2022
Atatürk’ün Çanakkaleli Kızı: “Berta Bensussen” 24 Temmuz 2022
Çanakkaleli Bir Münevver Mehmet Ali Tevfik Bey’in Ölümü 13 Temmuz 2022
Marshall Yardımı ve Karabiga’ya Getirilen İlk Harman Makinesi 04 Temmuz 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Üretimin Teşvik Edilmesi 09 Haziran 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Yemek Fiyatları 08 Mayıs 2022
Kumkale Ovasını Islah Edelim, Ama Sonra Ne Yapalım? 24 Mart 2022
İster İnan İster İnanma: Çanakkaleli Bir İllüzyonist “Avni Raca” 20 Şubat 2022
Çanakkale’de Cumhuriyet Kültürünün Müzik Alanında Yansımaları 12 Şubat 2022
Karakoca Köyünün Fahri Hemşehrileri Dr. Muzaffer ve Dr. Bedia Topuz 12 Ocak 2022
1930’lu Yıllarda Biga-Çanakkale Arasında Kamyonla Seyahat Etmek 28 Aralık 2021
1930 Yılında Biga’da Yaşanan Deprem... 15 Aralık 2021
Cesaret Timsali Kayserili Ahmet Paşa 20 Kasım 2021
Çanakkale Memleket Hastanesi Yapılırken Kimler Yargılandı 09 Ekim 2021