YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel
30 Aralık 2018 tarihinde eklendi

Çanakkale’nin Unutulmaz Tatlarından “Çan-Ka Gazozları”

ÇAN-KA gazozlarını Naci ve İsmet Muhtaroğlu kurdu. Kuruculardan Naci Muhtaroğlu 7 Nisan 2015 günü hayatını kaybetti. Naci Muhtaroğlu,1927 yılında Bulgaristan’ın Rusçuk şehrinde dünyaya geldi. Muhtaroğlu Ailesi,14 Haziran 1934 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen İskân Kanunu’ndan sonra Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç ettiler. Babasının Çanakkale’de bulunan Yugoslavya’dan gelen arkadaşlarının yanına gelerek yerleştiler.

Muhtaroğulları kardeşlerin ÇAN-KA gazozları hikâyesi şöyle başlıyor: Şekerli gıdalarla ilgili maddelerin birer kompedanı olan Naci ve İsmet Muhtaroğlu kardeşler, her ailede umumiyetle çok arzulanıp aranan meyveli gazozun imal fikrini ortaya atmışlar ve bu imalatın adını bulmada yine sayıları çok kabarık olan ailelerin fikrini almak için familiyar bir anket açmışlardır. ÇAN-KA meyveli gazoz henüz piyasanın malı olmadan önce, aileler arasında tartışma konusu olmuş ve zevkli bir münazaradan sonra ÇAN-KA’nın isim babası unvanını Boğaz Komutanlığı subaylarından Binbaşı Enver Gülerler kazanmıştır. Müstakbel imalathanelerinin adının tespitini müteakip, programlı ve disiplinli bir surette enerjik hammaddelerle işe girişen Muhtaroğlu kardeşler, 1967 yılının Şubat ayında, Çanakkale’nin Yukarı Çarşı, Köprübaşı Caddesi 41 Nolu adresinde ÇAN-KA neyveli gazoz müessesesinin resmi makamlara tescilini yapıp işletmeye açmışlardır.

ÇAN-KA gazozları; önce vişneli, portakallı, Hindistan cevizli ve sonra da mandalinli olarak olarak en teknik usullerle yapılmaktadır. ÇAN-KA labratuvarı, İstanbul Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası’nda özel olarak üretilen ve bantlandırılmış 50 bin şişe içinde ürünlerini zevk sahibi insanlara ÇAN-KA işletmesi sunmaktadır.Mesul Müdürlüğü’nü fiilen Naci Muhtaroğlu yöneten ÇAN-KA İmalathanesi’nde Sosyal Sigortalar Kurumu’na kayıtlı yedi personel bu görevi yapmaktadır.

Meyveli ÇAN-KA gazozu şişelere doldurulmadan önce imalathanede mevcut mikser yani karıştırıcı tanklar vasıtasıyla el değmeden hammaddeleri mamul bir hale getirilmektedir. Kapsülleri her defasında değiştirilip İstanbul’da hazırlanan ÇAN-KA meyveli gazoz imalathanesinde on altı ton kapasiteli bir su tasfiye cihazı mevcuttur. Bu cihaz aracılığıyla şehir suyunun kireci azaltılmakta ve 3-5 derecelik nitelikte memba suyu halini almaktadır. Bir yıl içerisinde büyük gelişme kaydeden ÇAN-KA kısa süre sonra tam otomatik hale getirilip komşu illerde de şubeler açarak satışa çıkacaktı.

Çanakkalespor’a gönülden bağlı olan ÇAN-KA mamullerine etiket olarak Kırmızı-Beyazrengi tercih edilmişti. ÇAN-KA gazozlarının mesul müdürü Naci Muhtaroğlu, satış ve reklam müdürü İsmet Muhtaroğlu’ydu. Yıllar sonra kendisi ile yapılan bir röportajda Naci Muhtaroğlu, ÇAN-KA gazozlarını üretme konusunda şunları dile getirmişti: Musevi vatandaşlarımızın destekleri ile bu işe koyulduk. Musevi vatandaşlarımız o yıllarda özellikle bu gazozlarda kullanılan esansların ithalatını yapıyorlardı. Bu konuda da bize çok yardımcı oldular… Gazozda kullanılacak esansları elde etmede, fabrikanın ruhsat alımı konusunda bana hep yol gösteren o yıllardaki Musevi arkadaşlarım oldu.

Naci Muhtaroğlu; aynı röportajda; “Zamanın Belediye Başkanı Reşat Tabak, ÇAN-KA gazoz fabrikasına ziyarete geldi. Aksilik bu ya şişeleme makinesinde de arıza varmış. Nur içinde yatsın rahmetli Reşat Bey makinenin arızalı olduğunu görünce kolları sıvadı. Montaj sırasında kalan parçayı fark etti başkan, makine tekrar çalışmaya başladı diyerek o dönemin Çanakkale’deki havasını da yansıtmaktadır. 

Çanakkale’de ÇAN-KA gazozları dışında daha sonraki yıllarda Billur, Hasan, Hayat, Kazdağ, Nur, Öztürk, Troya, Yardımcı ve Zeren isimlerinde gazozların da üretildiği ancak akılda kalan tek markanın “ÇAN-KA gazozlarıve özellikle de Hindistan Cevizlisi”dir.  

AYHAN ÖNCÜ TARAFINDAN 2013 YILINDA YAPILAN RÖPORTAJDA NACİ MUHTAROĞLU ÇAN-KA GAZOZLARININ HİKAYESİNİ ŞÖYLE ANLATMIŞTI:

 

6.066 kez okundu
Yazarın Diğer Yazıları
Milli Birlik ve Beraberlik Günü 18 Şubat 2023
Feyzi Efendi İdam Cezasını Haketti mi? 29 Aralık 2022
Hiçbir Millet, Bir Devlet Adamını Atatürk Kadar Sevmedi 09 Kasım 2022
Çanakkaleli Kadınların Şevkat Eli: “Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti” 03 Ekim 2022
Ege’deki Adaları Nasıl Kaybettik? 19 Eylül 2022
Zafer Günü Münasebetiyle “Durma Yürü, Haydi İleri” 30 Ağustos 2022
Çanakkale Topraklarından Bir Nejat Uygur Geçmişti 25 Ağustos 2022
Atatürk’ün Çanakkaleli Kızı: “Berta Bensussen” 24 Temmuz 2022
Çanakkaleli Bir Münevver Mehmet Ali Tevfik Bey’in Ölümü 13 Temmuz 2022
Marshall Yardımı ve Karabiga’ya Getirilen İlk Harman Makinesi 04 Temmuz 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Üretimin Teşvik Edilmesi 09 Haziran 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Yemek Fiyatları 08 Mayıs 2022
Kumkale Ovasını Islah Edelim, Ama Sonra Ne Yapalım? 24 Mart 2022
İster İnan İster İnanma: Çanakkaleli Bir İllüzyonist “Avni Raca” 20 Şubat 2022
Çanakkale’de Cumhuriyet Kültürünün Müzik Alanında Yansımaları 12 Şubat 2022
Karakoca Köyünün Fahri Hemşehrileri Dr. Muzaffer ve Dr. Bedia Topuz 12 Ocak 2022
1930’lu Yıllarda Biga-Çanakkale Arasında Kamyonla Seyahat Etmek 28 Aralık 2021
1930 Yılında Biga’da Yaşanan Deprem... 15 Aralık 2021
Cesaret Timsali Kayserili Ahmet Paşa 20 Kasım 2021
Çanakkale Memleket Hastanesi Yapılırken Kimler Yargılandı 09 Ekim 2021